In het prachtige natuurgebied in het Overijsselse Vechtdal,vlakbij Ommen, ligt Natuurbegraafplaats Hoogengraven. Mevrouw Knol en haar man hebben hier een plek voor zichzelf gereserveerd. “Wij komen al jaren naar deze omgeving om te wandelen of te fietsen. We zijn onder de indruk van de natuur en de geschiedenis van Hoogengraven. Het is bijzonder dat hier in de omgeving eeuwen geleden ook al werd begraven”.

Op Hoogengraven kun je je midden in de natuur laten begraven op de plek die je zelf uitkiest en waar je je prettig bij voelt. Bijvoorbeeld in de buurt van water, op de heide of onder een mooie oude boom. Het is een begraafplaats voor iedereen, ongeacht geloof of afkomst.

Voor meneer en mevrouw Knol is er nog een belangrijke reden dat zij kiezen voor deze natuurbegraafplaats en dat heeft alles met hun kinderen te maken. “Een graf op Hoogengraven is eeuwigdurend, omdat zo’n graf nooit wordt geruimd. En daarmee besparen wij onze kinderen later een probleem, want zij hoeven zich geen zorgen te maken over verlenging van grafrechten.”

“Bovendien hoeven onze kinderen het graf niet te onderhouden. Dat doet de natuur hier zelf!”

Natuurlijk begraven

Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf. Nienke Brinkman is locatiebeheerder op Natuurbegraafplaats Hoogengraven. “Mensen die op Hoogengraven hun laatste rustplaats kiezen, helpen mee aan het behoud van natuur voor toekomstige generaties. Er zijn geen grafmonumenten en er worden in het graf alleen vergankelijke en natuurlijke materialen gebruikt die snel en goed door de natuur worden opgenomen”.

“De kleding van overledenen, een lijkwade, mand, kist of urn zijn allemaal van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Als gedenkteken is alleen een boomschijf met inscriptie toegestaan.”

Bijzondere plek voor nabestaanden

Voor nabestaanden is Hoogengraven een bijzondere plek om een dierbare te gedenken, op elk gewenst moment. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken op een mooie zomerdag of bij het graf in stilte samen te zijn en de troostende kracht van natuur te ervaren.

Hier ervaart men hoe de cyclus van leven en dood zich oneindig herhaalt. Nienke: “We komen voort uit de natuur en keren er weer naar terug. Voor velen een troostrijke gedachte die helpt bij het verwerken van het verdriet”.Ook de familie Knol heeft tijdens een wandeling hun plek gekozen. Mevrouw Knol: “Wij hebben eerst een keer een rondleiding gekregen over de natuurbegraafplaats. Toen we een week later met z’n tweeën een wandeling maakten, hebben we onze plek gekozen, vlakbij de door ons zo geliefde grove den.”

We zijn blij dat dit nu geregeld is. Het heeft ons heel veel rust gebracht.

De natuurbegraafplaats is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Tussen 09:00 uur en 17:00 uur zijn er 7 dagen per week medewerkers aanwezig in het ontvangsthuis voor informatie.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven
Middenweg 6 | 7735 KM Arriën
0529 20 80 03
info@hoogengraven.org
www.hoogengraven.org

Door Redactie

Geef een reactie