Deze maand verhuizen 51 Oekraïners van de Statenhorst in Heino, naar het voormalige kantoorpand aan Arkelstein 2 in Raalte. “In vier dagen tijd verhuizen deze mensen en hun spullen naar hun nieuwe plek,” vertelt de locatieleider. Het leiden van de opvanglocatie voor Oekraïners doet hij samen met een collega: het afgelopen jaar in Heino en vanaf deze maand in Raalte.  

Het is al bijna twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak en mensen onder andere in de gemeente Raalte hun toevlucht vonden. Ongeveer 100 Oekraïners gingen op de bovenste verdieping van woonzorglocatie De Statenhorst in Heino wonen. De locatieleider: “Dat aantal is in de loop van tijd wat gedaald. Een deel van de mensen is naar het Mirtehuis in Heeten verhuisd en een deel is teruggekeerd naar Oekraïne.”

Dankbaar

Met het vertrek van de 51 Oekraïners naar het pand aan Arkelstein 2 komt er een eind aan de opvang op de Statenhorst. “Het was in het begin best wennen. Voor de Oekraïners, de vaste bewoners van de woonzorglocatie en voor omwonenden. Maar we zijn dankbaar dat de Oekraïners hier zo’n lange tijd een veilige en fijne plek hebben kunnen krijgen.”

Meer ruimte en zelf koken 

De verbouwing van het voormalige kantoorpand in Raalte is afgerond en de komende weken wordt er verhuisd. De locatieleider: “Ik heb de indruk dat ze eraan toe zijn. Ze krijgen hier iets meer ruimte. Over het algemeen krijgt elk gezin een eigen appartement of studio. En elk appartement is voorzien van een eigen keuken. Dat betekent dat ze nu ook zelf mogen koken. Dat vinden ze erg fijn.”

Voormalig kantoorpand

Het pand aan Arkelstein 2 stond al een enige tijd leeg. Wethouder Alexander Kreule: “Het kantoorpand is in korte tijd flink opgeknapt en heeft nu vier verdiepingen met 32 appartementen. Een welkome aanvulling van het woningaanbod in deze tijd voor woningnood. SallandWonen verhuurt de onderste twee verdiepingen aan spoedzoekers, zoals mensen die voor hun werk moeten verhuizen, pas gescheiden zijn en jongeren.” De gemeente huurt de andere twee verdiepingen voor de opvang van Oekraïners. Mocht opvang voor Oekraïners straks niet meer nodig zijn, dan komen deze twee verdiepingen beschikbaar voor gewone verhuur.”

Bron: gemeente Raalte 

Door Redactie

Geef een reactie