Volgens Martin Zieleman zit het geheim de bijzonder lekkere en karakteristieke smaak van Ogink Asperges in de grond.

“De samenstelling van de grond geeft de Sallandse asperges de zo bijzondere smaak. Dat weten mensen uit de streek hier enorm te waarderen. Maar ook kwaliteitsrestaurants zoals de Librije komen langs als de asperges weer geoogst worden”, laat eigenaar Martin Zieleman weten. Half april is het weer zover, dan start het steken van de asperges in Raalte.

De waardering van asperges als Sallands streekproduct is nog altijd zeer hoog. Deze is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Asperges haalt men het liefst uit eigen regio. Dat was zestig jaar geleden wel anders toen Harm Ogink de asperge in Raalte introduceerde. Men kende de asperge nauwelijks en vooral notabelen uit het dorp kwamen langs om een portie op te halen. Het proces van asperges oogsten was toen ook heel arbeidsintensief. Dat betekende toen soms om 6.00 uur uit bed en twee keer per dag aan de bak. Zeven dagen per week! Martin: “Dat hoeft nu gelukkig niet meer. Door het gebruik van zwart folie kun je de temperatuur beter reguleren waardoor er minder sprake is van piekbelasting. Het oogsten gebeurt inmiddels op een snelle manier met hypermoderne machines.”

Variatie
Heb je eenmaal kennis gemaakt met de asperge, dan kun je deze op ontelbare manieren presenteren. Gewoon klassiek met ham er omheen of lekker roerbakken. Maar het witte goud leent zich ook uitstekend om op allerlei verrassende culinaire manieren te verwerken. “Kom half april bij ons langs en probeer het zelf uit”, in onze winkel op ons erf.

Ogink Asperges is te vinden aan de Overkampsweg 3 in Raalte. Voor meer informatie kijk op www.oginkasperges.nl

Ogink Asperges
Overkampsweg 3, Raalte
Tel. 0572 – 35 14 04
www.oginkasperges.nl

Door Redactie

Geef een reactie