Sinds begin april is Oogzorgcentrum Salland hét adres voor oogzorg op maat. Bij onze HBO-opgeleide en kwaliteitsgeregistreerde optometristen kunt u terecht met al uw oogproblemen.

In 1994 begon Jaap van Beek als franchisenemer bij Pearle Opticiens in Raalte. Zijn zoon Peter werkt sinds 2014 ook in de zaak en is tevens mede-eigenaar. “Bij Pearle kon u altijd al terecht voor een vakkundige oogmeting en het laten aanpassen van contactlenzen, maar tegenwoordig biedt de vestiging in Raalte ook optometrisch onderzoek”, aldus Peter. Omdat de vraag naar oogzorg de laatste jaren toeneemt, startte hij per 1 april van dit jaar Oogzorgcentrum Salland. Binnen de Pearle-winkel aan de Herenstraat is één meetruimte volledig ingericht voor het oogzorgcentrum.

Met ingang van diezelfde datum is ook Gulenay Pakir werkzaam als full-time optometrist bij Oogzorgcentrum Salland. Twee jaar eerder voltooide zij haar opleiding optometrie aan de Hogeschool Utrecht. De optometrie is een afzonderlijk onderdeel van de winkel, maar wel een belangrijke toevoeging. “Een optometrist is een HBO-opgeleide oogspecialist, die meer kennis heeft en meer onderzoekstechnieken tot zijn beschikking heeft dan een opticien”, legt Peter uit. “Bij een optometrisch onderzoek kijken we behalve naar de oogmeting – voor de gezichtsscherpte van uw ogen – ook naar eventuele aandoeningen. Met geavanceerde apparatuur, zoals een OCT-scan en een spleetlampmicroscoop, kunnen we uw ogen zowel aan de buitenkant (hoornvlies) als aan de binnenkant (netvlies, ooglens) goed onderzoeken.”

Dankzij de OCT-scan, die uw netvlies perfect in beeld brengt, worden veel aandoeningen die vroeger over het hoofd gezien werden al in een vroeg stadium gesignaleerd. Bijvoorbeeld macula-degeneratie, glaucoom of andere netvliesafwijkingen, Zo kunnen ernstige oogafwijkingen worden voorkomen. Met de spleetlampmicroscoop kunnen onder meer staar en afwijkingen aan het hoornvlies worden vastgesteld. Ook kan de optometrist met een speciaal glaasje het netvlies goed bekijken, zodat bijvoorbeeld de bloedvaten in het oog op afwijkingen kunnen worden gecontroleerd.

Als er een afwijking aan uw oog wordt geconstateerd, geeft de optometrist dit aan uw huisarts door. Als er een verwijzing naar een oogarts of andere specialist nodig is, kan de optometrist dit samen met uw huisarts regelen. Omdat de optometrist meestal een gedetailleerde diagnose kan stellen, is de verwijzing altijd juist en specifiek. Dit voorkomt onnodig lange wachttijden en draagt bij aan een goede behandeling door de juiste specialist. Ook belangrijk: meestal wordt een optometrisch onderzoek gedeeltelijk of geheel vergoed door de zorgverzekering. Oogzorgcentrum Salland werkt samen met alle verzekeringen, maar heeft specifieke afspraken met de meeste verzekeraars in deze regio, zodat bij de meeste mensen het onderzoek volledig vergoed wordt.

Alle optometristen van Oogzorgcentrum Salland zijn geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Zij volgen jaarlijks diverse bij- en nascholingen en moeten zich elke vijf jaar opnieuw laten registreren. “Wij hechten daar veel waarde aan”, zegt Peter, “omdat we altijd op de hoogte willen blijven van de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied.” Daarnaast zijn ze ook lid van de Optometristenvereniging in Nederland (OVN) en The College of Optometrists in Engeland.

Oogzorgcentrum Salland
Herenstraat 24, Raalte
t. 0572-361483
w. www.oogzorgsalland.nl

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *