De gemeente Raalte en politie willen dat de jaarwisseling voor alle inwoners een gezellig en ontspannen feest wordt. Om overlast te voorkomen is het verboden om vuurwerk af te steken in het centrum van Raalte rond de jaarwisseling. Het vuurwerkverbod geldt van 31 december 2023 18.00 uur tot en met 1 januari 2024 02.00 uur. Buiten deze tijden is het overal verboden om vuurwerk af te steken.

Ga je vuurwerk afsteken? Denk dan om je eigen veiligheid en houd rekening met mensen en dieren om je heen. Steek alleen vuurwerk af waar en wanneer dat mag.

Het verbod geldt voor de volgende locaties:

Marktstraat vanaf de Kerkstraat tot aan de Schapenstraat.
Herenstraat vanaf de Kerkstraat tot aan De Plas/Grote Markt
Grote Markt
De Plas
Grotestraat vanaf De Plas/Grote Markt tot aan de Nieuwe Markt
Nieuwe Markt
De Waag
Domineeskamp (inclusief het terrein voor de Jumbo en het parkeer-/ evenemententerrein voor de Rabobank)
Deventerstraat vanaf de Nieuwe Markt tot aan de Lifgerusstraat

Vuurwerkoverlast?

Ondervind je overlast door vuurwerk? Dat kun je bij de gemeente melden via www.raalte.nl/vuurwerkoverlast. Vermoed je dat ergens (illegaal) vuurwerk wordt verhandeld of vervoerd, meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844 maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Of digitaal. Is er sprake van acuut gevaar? Bel dan 112.

Meldingen worden bijgehouden. Zo ontstaat er een totaalbeeld van de overlastmeldingen (hoeveel en waar) in heel de gemeente Raalte. Zo weten de politie en de handhavers van de gemeente beter waar ze moeten surveilleren. Het betekent helaas niet dat we alle vuurwerkoverlast kunnen voorkomen.

Welk vuurwerk mag ik afsteken?

Niet alle vuurwerk is toegestaan. Sinds 2020 is er een algemeen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Kindervuurwerk, bijvoorbeeld sterretjes, mag altijd. Koop alleen bij officiële verkooppunten.

Niet toegestaan: het afsteken van zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen en enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen. Dit is vuurwerk in de zogenaamde categorieën F3 en deels F2.
Wel toegestaan: sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

Carbidschieten

Carbid schieten is een mooie traditie in de gemeente Raalte. Het is belangrijk dat dit veilig gebeurt. Je moet goed weten wat je doet als je met carbid en vuur aan de slag gaat. Houd je daarom aan de regels en volg de veiligheidstips. Je vindt deze op www.wieisdebock.nl.

Door Redactie

Geef een reactie