Met het einde van het jaar in zicht is het tijd om vooruit te kijken naar 2024! Dan gaan er nogal wat zaken veranderen op hypotheekgebied. Lyanne List zet ze allemaal voor je op een rijtje.

De berekening voor de maximale hypotheek op basis van je inkomen wordt straks bijvoorbeeld gekoppeld aan het energielabel van de woning. “Hoe zit dat precies? In de basis kan er vanaf 2024 minder geleend worden op inkomen. Dit komt onder andere door de hogere inflatie. Aan de andere kant mag er een extra bedrag geleend worden als de woning energiezuinig is. Hoe hoger het energielabel, hoe meer er extra geleend kan worden.”

Het kan natuurlijk dat je een woning met een laag energielabel gaat verduurzamen. “Dan mag er een hoger ‘energiedepot’ bijgeleend worden. Dit bedrag houdt de geldverstrekker achter in een depot. De nota’s voor de energiebesparende maatregelen mag je vervolgens indienen om vanuit dit depot te laten uitbetalen.”

Wat verandert er verder in 2024?

Alleenstaanden met een inkomen van minimaal € 28.000 mogen een vast bedrag van € 16.000 extra lenen.
De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verhoogd naar een aankoopsom van maximaal € 435.000. De studieschuld moet op een andere manier meegenomen worden in de berekening. Afhankelijk van de situatie kan dit positief, maar ook negatief uitvallen. Kopers onder de 35 jaar mogen nog steeds eenmalig gebruikmaken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit mag tot een aankoopsom van € 510.000 in 2024. In 2023 was dit € 440.000.

“De hypotheekberekening die je in 2023 hebt laten maken, kan in 2024 dus heel anders uitvallen.” Voor degenen met een nieuwbouwkavel, bijvoorbeeld in plan Molenwijk in Heino of Franciscushof Zuid in Raalte, kan de berekening een stuk gunstiger uitvallen. “Nieuwsgierig wat dit voor jou betekent? Neem gerust contact met ons op.” Lyanne besluit: ”Ook in 2024 staan wij weer voor je klaar met goed hypotheekadvies. Fijne feestdagen gewenst namens ons gehele team!”

Karin de Graaff

van Bladeren & List
Schoolstraat 34, Raalte
Tel. 0572 – 36 38 36
info@hvbl.nl
www.hvbl.nl

Door Redactie

Geef een reactie