SONY DSC

HEINO/RAALTE – Zondag 12 juni opent Overesch Ecologische Landbouw van 10.30 tot 16.00 uur haar (stal-)deuren. Het thema van dit jaar: Boeren in harmonie met de natuur. De leerzame activiteiten, die op en rond de boerderij plaatsvinden, sluiten hier perfect op aan. En wie op een gegeven moment moe is van de voedselwandeling, het opsporen van weidevogelnesten en het zoeken naar waterleven in de wetering, kan heerlijk gaan uitrusten op het terras onder het genot van live muziek van de band ‘The New Country Ramblers’ en een goed verzorgde BBQ.

Boeren in harmonie met de natuur

De maatschappij verandert in een rap tempo. De vraag naar biologische producten neemt enorm toe. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Ook voor nieuwe omschakelaars naar biologische teelt biedt dat perspectief. Dit merken wij ook elke dag op ons bedrijf en in de boerderijwinkel. Steeds meer klanten raken geïnteresseerd in duurzaam en lekker eten met voedsel wat geteeld is zonder gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. De consument speelt immers een hele belangrijke rol in de voedselproductie. Hoe meer vraag naar biologisch voedsel; hoe meer boeren kunnen omschakelen naar duurzaam en biologisch produceren.

De natuur ontdekken en leren

Tijdens de Open Dag kan iedereen komen proeven, ervaren, zien en leren. Vanzelfsprekend kun je bij de biggen en varkens kijken. Op het land is er ook genoeg te beleven tijdens de wildplukwandeling ‘Eten uit de Natuur’ door IVN Nijverdal. Met behulp van een drone-demonstratie gaan we laten zien hoe weidevogels beschermd worden en uitgerust met een schepnetje kun je in de wetering op zoektocht naar het waterleven. Ook dit jaar kan de mooie omgeving weer verkend worden vanuit de huifkar of je volgt de wandelroute rondom de boerderij te voet. Wie meer wil leren over onze mooie natuur bezoekt de stand van de Pomologische Vereniging die meer kan vertellen over oude fruitbomen, gaat langs bij de bijenhouders vereniging, laat zich verrassen van de bijzondere vondsten van de Archeoloog Wim Winterman of gaat samen met Natuurmonumenten op excursie over de biodiversiteit rondom een biologische boerderij. Ook de kinderen van basisschool De Gouden Emmer zijn er weer bij en laten hun prachtige schoontuin zien. Na alle indrukken en leerzame activiteiten kunnen de bezoekers heerlijk ontspannen op het terras. Natuurlijk is er koffie, thee en fris en de welbekende overheerlijke BBQ, uiteraard ook met vegetarische opties. En hebben de kinderen nog teveel energie? Ze kunnen lekker uitrazen op het springkussen, tegen elkaar strijden wie het snelst een geit kan melken, zich laten schminken of helpen om de grootste kleurplaat van Overijssel te maken.

Gezellige markt

Ook is er een gezellige markt. Zo kun je bijvoorbeeld biologische tuinplanten kopen bij de stand van Kwekerij Boerderij Decohof. Of bezoek de kraam van De Vier Seizoenen uit Olst die met onder andere hun zorgbakkerij werk biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Ooit al een keer rauwe kefir of boter willen proberen? Op de stand van RauwPower word je voorzien van achtergrondinformatie over rauwe zuivelproducten en mag je uiteraard ook een keertje proeven. Verder is ook de grootste biologische bloemenpluktuin van Zwolle aanwezig met plantgoed en prachtige bloemen. Voor de fans van grote machines komt LBM Heino met de mooiste machines uit hun wagenpark aanrijden. Natuurlijk is ook de boerderijwinkel geopend en hebben we voor deze dag verschillende leuke aanbiedingen en proeverijen. Al met al een stampvol programma waarvoor iedereen van harte uitgenodigd is!

Zondag 12 juni: 10.30 – 16.00 uur

Open Dag Overesch Ecologische Landbouw, Hondemotsweg 40 te Raalte.

Volg ons op social media voor meer updates of kijk op overesch.nl/open-dag

Door Redactie

Geef een reactie