Mindfulness trainer Marion Kogelman over nut en noodzaak van mindfulness

Gesloten deuren zijn er om te openen. De nieuwe wereld achter een gesloten deur, biedt je de mogelijkheid met een frisse blik te kijken. Precies dat is wat mindfulness je leert. Marion Kogelman-Bloo is mindfulness trainer en zij opent graag deuren met je. Waarom? Omdat ze het iedereen gunt de koffer vol eigenheid te ontdekken.

Marion is van oorsprong docente. Gaandeweg vond zij haar weg steeds meer in mindfulness. “Ik vind het mooi om een stukje met mensen mee te lopen in hun leven. Daarbij vind ik eigenheid het allerbelangrijkste. Ik zeg niet wat je in welke situatie moet doen.

Nee, ik leer deelnemers vaardigheden aan waarmee ze zelf keuzes kunnen maken die bij hen passen. Keuzes die passen bij het individu in de situatie op dat moment. Het is echt: wat de deelnemer zelf nodig heeft op dat moment.

Open de deur
Marion kiest de metafoor van de deur weloverwogen. “Iedereen heeft een deur die toegang geeft tot zichzelf. En je hebt ook zelf de keuze of en hoe je die deur open doet. Zet je hem heel voorzichtig op een kier of gooi je hem gelijk wagenwijd open? Daarbij geldt altijd: je hebt zelf de knop in handen en houdt zelf de controle.”

Mechanismen
“Mindfulness werkt verrijkend”, vertelt Marion. “Je leert hoe je situaties van nature aanpakt, maar ook waarom je dat doet. Welke mechanismen je jezelf hebt aangeleerd of eigen hebt gemaakt. En soms ontdek je hoe die je in de weg kunnen zitten. Bijvoorbeeld dat jij je altijd gestrest voelt op je werk, omdat je jezelf hebt aangeleerd dat je daar altijd de beste versie van jezelf moet zijn. Mindfulness leert je hoe dat komt en hoe je daar anders mee om zou kunnen gaan.”

Van weten naar doen
Marcel van Beek nam deel aan de 8-weekse mindfulness training van Marion. “Ik kwam moeilijk tot rust. Stressvolle baan, een druk privéleven. Ik merkte dat ik niet meer goed op kon laden. Het lukte me niet daar iets aan te doen. Ik wíst door eerdere trainingen best hoe ik het moest doen, maar ik dééd het niet.
De training mindfulness bij Marion heeft me geholpen om het in te passen in mijn dagelijks leven.”

Heujmiete
Tijdens de intake zoekt Marion naar de klik met nieuwe deelnemers. “Situaties zijn altijd verschillend. Voor het succes van een training zijn openheid, ontspanning en vertrouwen belangrijk. Tijdens de trainingen in mijn ‘Heujmiete’ delen we veel. Alleen wat iemand zelf wil, niets moet. Ook hier geldt: wanneer de deur van de Heumiete sluit, blijft iemands verhaal daar. Het ligt niet op straat. Die afspraak vind ik heel belangrijk.”

Voor iedereen
De trainingen van Marion zijn voor iedereen mogelijk. “Maar het is wel belangrijk om vooraf te weten wat iemand zoekt en of mindfulness daarbij op dat moment past.”, zegt Marion. Ze neemt daarom altijd vooraf persoonlijk contact op. Marion vertelt over het contact maken met jezelf en daarmee signalen op te merken, bijvoorbeeld bij ongemakkelijke of stressvolle situaties. “Je kunt leren daar op een bewuste manier mee om te gaan of er op een andere manier naar te kijken. Ook onderzoek je hoe je mindfulness in je dagelijks leven kunt inpassen.”

Rustpunt
“Heel waardevol”, vindt deelnemer Marcel. “Als ik me nu gestrest voel of een spannende situatie tegenkom, weet ik dat er in mezelf een rustpunt is en ik weet hoe ik daar kan komen. Dat is ontzettend fijn.” Josita Evers heeft ook veel aan de trainingen bij Marion gehad. Zij deed mee aan de stiltedag die in een 8-weekse training een vast onderdeel is. “Vooraf was ik heel sceptisch. Een héle dag niks zeggen, dat leek me moeilijk. Het ging gelukkig vanzelf. Er kwam die dag een heel bijzonder gevoel van rust over me. In me eigenlijk. Het was zó fijn, ik was er zelf verbaasd over.”

Verdieping
Voor deelnemers aan de basistraining zijn er bij Marion allerlei mogelijkheden voor verdere verdieping. Een extra stiltedag of een stiltewandeling bijvoorbeeld. Ook een maandelijks uurtje samen mindfulness is een optie. Daarnaast kiest Marion voor verdieping. “In de mindfulness compassietraining (eveneens een 8-weekse training) draait het om verbondenheid, acceptatie en een vriendelijke houding naar jezelf.”

Mindful ouderschap
“Ook mindful ouderschap kan heel interessant zijn”, vertelt Marion. “Ouders die bewuster willen opvoeden en de hectiek van alledag soms overweldigend vinden, reflecteren in die training op het ouderschap en het omgaan met situaties. Natuurlijk weer vanuit eigenheid, ook als opvoeder is iedereen anders. Na afloop kunnen ouders vaak weer meer genieten van de kinderen en verschuiven soms bewust de taken van ‘manager’ naar ‘liefdevolle ouder’.”

Blijven fietsen
Volgens Marion is mindfulness – in welke vorm dan ook – net als leren fietsen. “Na een training van 8 weken kun je de fiets in de schuur zetten en er nooit meer iets mee doen. Of je kiest voor dagelijks een blokje om. De keuze is aan jou. Wat je ook kiest, laat het een bewuste keuze zijn.”

Meer informatie op www.mindfulnessmetmarion.nl.

Mindfulness met Marion
De Heujmiete
Linderteseweg 56, Marienheem
t. 06 – 18291938
e. info@marionkogelmanbloo.nl
w. www.mindfulnessmetmarion.nlhttp://www.mindfulnessmetmarion.nl.

Door Redactie

Geef een reactie