Deze rubriek van 2020 sluit ik af met de heer Pieter Korsuize en mevrouw Jotika Hermsen. Hoewel de een meer verbonden is met het christendom en de ander meer met het boeddhisme, blijken ze toch op vele vlakken hetzelfde in het leven te staan.

“Het leven brengt je vanzelf, waar je heen mag gaan….”.

Van leraar Engels naar mindfulnesstrainer
“Wonderbaarlijk hoe dingen op ons pad komen, dus er naar zoeken is niet nodig. Dingen dienen zich vaak aan en daar kunnen wij ja of nee op zeggen. En past het nu nog niet in je leven, maar blijkt het wel heel belangrijk voor je te zijn, dan komt het vaak opnieuw op je pad. Eerst werkte ik tientallen jaren als docent, maar kreeg tot twee keer toe een burn-out. In die periode volgde ik een mindfulnesstraining, die gebaseerd is op Vipassana meditatie. Dat hielp mij zo goed, dat ik besloot zelf de trainersopleiding te gaan doen om zo ook anderen te kunnen helpen. Als mindfulnesstrainer gaf ik eerst trainingen aan collega’s in het onderwijs en daarna ben ik vooral verder gegaan met stressreductietrainingen voor examenleerlingen. Inmiddels mediteer ik zelf al zo’n 25 jaar en ik zie wat voor moois meditatie kan doen voor de mens.”

Van katholieke non naar boeddhistische leermeester
“Op 21 jarige leeftijd trad ik in als non, bij de Franciscanessen en op 45-jarige leeftijd trad ik weer uit. Na het klooster heb ik zo’n tien jaar over de wereld gezworven, ook voor mijn werk. Blijkbaar zocht ik naar meer, ook al wist ik toen nog niet wat. Zo vertrok ik ook voor een half jaar naar Amerika om een bepaalde counseling methode te leren. Ik weet het nog heel goed. Ik liep in een enorm groot winkelcentrum in Seattle met wel zesentwintig stalletjes vol verschillende etenswaren. En ineens besefte ik: al het voedsel van deze eettentjes, kan mijn honger niet bevredigen, symbolisch gezien.”

Terug in Amsterdam, waar zij woonde en werkte, heeft ze jarenlang de leiding over een counseling organisatie. Ze is tien jaar docent aan het Instituut voor Agogische Beroepsopleiding en gaf twee jaar supervisie aan therapeuten van verschillende opleidingen. Na deze periode kon ze met vervroegd pensioen gaan en kreeg ze de gelegenheid om te gaan doen wat haar persoonlijke voorkeur had: Vipassana meditatie doorgeven.

Meditatie is het hart van boeddhisme
“Een collega nodigde mij uit om op maandagavond mee te gaan naar de tempel in de Pieterspoortsteeg in Amsterdam. Daar zat een monnik samen met een groepje mensen, te mediteren voor een groot Boeddha beeld. Ik deed die avond mee en ben blijven hangen. Toen pas werd mij duidelijk, waar ik eigenlijk behoefte aan had: geestelijke begeleiding en meer verdieping van mijn meditatie. Deze meditatie kwam op mijn pad en het boeddhisme volgde erna.”

Om de wereld van boeddhisme meer te ontdekken, gaat Jotika Hermsen zo’n tien jaar lang met regelmaat naar Thailand en vooral Birma om te leren van verschillende boeddhistische leraren. 1992 is het jaar, dat zij de leiding op zich neemt van het Amsterdamse meditatiecentrum. Ze richt stichting Sangha Metta op en wanneer zij bijna tachtig is, beëindigt zij de begeleiding van dit meditatiecentrum.

Niet om te stoppen, maar gewoon om verder te gaan. Want zij zoekt een rustiger locatie voor haar meditaties en stilte retraites. Een week voor dit gesprek, verzorgde zij nog een 6 daagse stilte retraite in Naarden.

Van corona naar vrijgevigheid
Vervolgens praten we over het leven, corona en hoe fijn het zou zijn als we de saamhorigheid van maart jl. vast konden houden. Tijdens dit gesprek, kom ik er steeds meer achter, dat wij alle drie geïnspireerd worden door verschillende (niet)-religieuze stromingen en toch op vele vlakken hetzelfde in het leven staan. Deels komt dit misschien ook wel door oude verhalen die op hun eigen wijze, hetzelfde vertellen.

Jotika: “Barmhartigheid en vrijgevigheid gaan over: iets doen, wat niet direct betaald hoeft te worden. Dat is ook de eerste kwaliteit die de Boeddha aanprijst. Als aan Boeddha wordt gevraagd: “Wat moet ik doen om heilig/volmaakt te worden?” dan komt het antwoord: vrijgevigheid, dus begin eerst maar eens, met vrij geven.” Pieter: “Grappig dat je dat zegt. Dit doet mij opeens denken aan een verhaal uit het evangelie. Er komt een jongeman bij Jezus en hij vraagt: “Wat moet ik doen om zalig te worden?” Jezus antwoordt: “Verkoop alles wat je hebt en geef het geld aan de armen.” Maar dat blijkt voor de zeer rijke man lastig te zijn, want hij zit er aan vast en kan het niet loslaten.

Daad van vriendelijkheid (Random acts of Kindness)
Ik kan het niet laten om vanuit enthousiasme hen te vertellen, wat vrijgevigheid met me doet en welk potentieel project mij al lange tijd bezig houdt. Van hen mag dit gedeelte er ook in, dus ik ben zo vrij om mijn idee te delen. Het lijkt me geweldig om kinderen van Sallandse scholen, op een ochtend te laten ervaren, hoe mooi “geven zonder terug te verwachten” (random acts of kindness) kan zijn. Zelf kiezen wat en zo met een oprechte intentie “aardig zijn voor een ander”. Van Rummikubben met eenzame ouderen, warme drank schenken aan mensen die buiten in de kou werken tot aan een aardige brief schrijven aan een klasgenoot. Aardig zijn voor een ander, geeft een goed gevoel aan jezelf, de ander is er blij mee en het zorgt voor verbinding en een fijne, positieve sfeer. Lijkt jou dit project ook waardevol en wil je er een keer met mij over sparren, laat het mij dan weten (gegevens rechtsonder).

Wat betekent trouwens geluk voor jullie?
Jotika: “Ik maak een verschil tussen vrede en geluk, waarbij ik geluk zie als iets waar je je op kunt verheugen, een soort opwinding, terwijl vrede veel dieper is. Innerlijke vrede voelt vrijer. Het is dan goed zoals het is en geeft rust en kalmte van binnen.” Pieter: “Geluk associeer ik vooral met tevredenheid, dankbaarheid en gelijkmoedigheid. Waarmee ik vooral bedoel, dat we ons door alle emoties niet overhoop laten halen, maar dat we zonder oordeel en zonder negatieve emoties, dingen volledig kunnen aanvaarden zoals ze zijn.”

Hoe kan meditatie helpen?
Pieter: “Wat meditatie mij vooral gebracht heeft, is ruimte scheppen tussen wat ik van binnen ervaar en wat mijn gedrag is. Met als gevolg minder impulsief reageren, maar meer observeren. Mindfulness en meditatie geeft inzicht in patronen en emoties bij jezelf en alleen al door je hiervan bewust te zijn, kan dit veranderen.” Jotika: “Meditatie is vooral, met je aandacht naar binnen keren om te kijken wat er in jezelf gebeurt. Het beoefenen van meditatie helpt om steeds meer zeggenschap te krijgen over je eigen gedrag. Dankzij meditatie maak je gebruik van de kracht van opmerkzaamheid en helder zien. Door waarnemen en helder zien, laat je het licht naar binnen komen zodat de duisternis weg gaat.” Wees welkom bij meditatiegroep Heino! Onder begeleiding van Jotika Hermsen, wordt er live of online (corona) gemediteerd. Elke woensdagavond kan je in een veilige, warme sfeer kennismaken of verdiepen in de Vipassana meditatie. Wil je meer weten of je aanmelden, mail dan naar meditatiegroepheino@gmail.com of neem contact op met Pieter Korsuize, 06 – 426 931 97.

—————————-

Marloe van de Worp is eigenaar van Centrum voor Geluk. Daar kunnen ouders en kinderen terecht voor individuele coaching en workshops om zich gelukkiger te voelen. Door persoonlijke groei en hoger bewustzijn zorgen voor meer (gezins)geluk!

In mijn ideale wereld hebben we aan het einde van ons leven geen spijt van wat we allemaal niet hebben gedaan. Maar kunnen we juist terugkijken op een mooi en vervuld leven!

Centrum voor Geluk
Marloe van de Worp
(Loetje aan de Lageweg)
Centrumvoorgeluk.com
info@centrumvoorgeluk.com
06 – 30 21 38 58

Door Redactie