Vrijdag 15 november 2019 was een spannende dag voor Jos Schottman, want hij had het eindgesprek van zijn opleiding tot medisch pedicure. Hij hoefde zich geen zorgen te maken: met vlag en wimpel is hij geslaagd. Nu mag hij alle door een pedicure te behandelen voetproblemen aanpakken.

Al ruim 15 jaar is de 57-jarige Jos Schottman als pedicure actief vanuit zijn praktijk aan de Deventerstraat in Raalte. Tot voor kort combineerde hij het vak van pedicure met zijn werk als gas- en watermonteur voor Van Gelder. Een nogal bijzondere combinatie.

Jos: “Ik heb als 17- jarige de opleiding van ziekenverzorgende op de Hartkamp gevolgd, waarna ik in militaire dienst ging en daar de rol van verpleegkundige hospik heb vervuld. Na mijn dienstplicht ben ik gaan werken met mensen met een verstandelijke beperking. In die tijd heb ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) gevolgd. Op enig moment gaf het werk mij niet meer de uitdaging die ik zocht en ben ik overgestapt naar gas- en watermonteur, om weer wat jaren later als woonbegeleider te gaan werken in een huis waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Daar heb ik kennis gemaakt met het werk van een pedicure. Ik draaide veel avonddiensten en de pedicure kwam ’s avonds langs voor onze cliënten. Ik keek dan mee en bedacht me dat ik dat ook wilde leren. Zo ben ik in augustus 2003 begonnen aan de basisopleiding pedicure en per 1 januari 2004 gestart als pedicure, naast mijn gewone werk. Dat kon toen, omdat een pedicure in Raalte stopte en mij haar cliënten aanbood”.

In eerste instantie combineerde Jos zijn werk als pedicure met zijn werk als woonbegeleider. In 2006 maakte hij echter weer de overstap naar gas- en watermonteur. Steeds bleef hij zijn werk combineren met het vak van pedicure, welk vak hij steeds leuker ging vinden. De eerste specialisatie die hij volgde was die van het behandelen van risicovoeten als gevolg van reuma en diabetes. Leergierig als Jos is, wilde hij het ultieme op zijn vakgebied bereiken en nu mag hij zich dus medisch pedicure noemen. “Maar alle mensen met voetproblemen zijn bij mij welkom!”, zo benadrukt Jos.

Dat Jos er verstandig aan heeft gedaan om zich te specialiseren, blijkt wel uit de cijfers. Voetproblemen ontstaan vaak op latere leeftijd. De gemiddelde leeftijd in Nederland stijgt, met daarbij komende gezondheidsklachten. Jos: “In Nederland wonen nu 3,2 miljoen 65+ers, waarvan 800.000 personen de 80 zijn gepasseerd. Naar verwachting leven er in 2060, zo’n 5 miljoen 65+ers. Als een deel daarvan problemen krijgt met hun voeten, of risicovoeten hebben als gevolg van reuma of diabetes, groeit ook de behoefte aan opgeleide pedicuren. Ik zie een mooie toekomst voor het vak. De opleiding tot medisch pedicure heb ik om meerdere redenen gevolgd. Ik wilde me klaarmaken voor de toekomst. Bovendien eisen zorgverzekeraars een behandeling door een gediplomeerde pedicure als hun cliënten bij hen aankloppen voor een vergoeding. Tot slot, en per 1 juli 2019 heb ik daar een voorschot op genomen, wilde ik heel graag stoppen met mijn werk als gas- en watermonteur en mij volledig op het werk van pedicure focussen”.

Sinds 1 juli 2019 is Jos Schottman dus fulltime pedicure. Nog maar een paar maanden en dat betekent dat hij nog ruimte heeft in zijn praktijk voor nieuwe cliënten. Wilt u meer weten? Neem dan contact op. Jos vertelt u graag meer.

Bel Jos voor een consult bij u aan huis of in zijn praktijk aan de Deventerstraat.

Medisch pedicure Schottman
Deventerstraat 24a
8102 GC  Raalte
0572 35 36 78 of 06 30 71 81 26
jos@schottmanpedicure.nl
schottmanpedicure.nl

Praktijk geopend:
Maandag: 08:30 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:30 – 17:00 uur en 18:30 – 20:00 uur
Woensdag: 08:30 – 17:00 uur
Donderdag: 08:30 – 17:00 uur en 18:30 – 20:00 uur
Vrijdag: 08:30 – 16:00 uur
Bij uitzondering: zaterdag van 09:30 – 10:00 uur

Door Redactie

Geef een reactie