Pijn aan de hiel wordt in de volksmond vaak hielspoor genoemd. Eigenlijk is dit niet helemaal terecht want vaak betreft het een ontsteking van de peesplaat die de klacht veroorzaakt. 

 

Wat is een peesplaatontsteking?
Meestal is de pees niet ontstoken, maar is er sprake van irritatie van de pees. Een pees is van nature slechter doorbloed dan een spier en geneest daarom langzaam. Scherpe en/of stekende pijn is voelbaar afhankelijk van het stadium waar de blessure zich in bevindt. In het beginstadium(fase 1) is er alleen pijn na een activiteit, in fase 2 ook tijdens een activiteit, bijvoorbeeld sporten. In fase 3 heb je ook last tijdens het normale gaan en staan. 

Wat zijn de oorzaken van peesplaatontsteking?
Het heeft vrijwel altijd met overbelasting te maken. De overbelasting kan verschillende oorzaken hebben en is per persoon verschillend. Enkele voorbeelden zijn: trainen voor een marathon, wandelen of andere sporten. Het kan ook ontstaan als je weerstand is afgenomen door bijvoorbeeld ziekte en je op je werk weer vol aan de slag gaat. Een peesplaatontsteking komt vaak voor,vaak bij sporten, maar ook tijdens het dagelijks leven.

Wat kan je aan een peesplaatontsteking doen?
Vaak ligt een afwijkende voetstand en/of afwijkende afwikkeling van de voeten ten grondslag aan telkens terugkerende peesontstekingen. In combinatie met verkeerde of verouderde schoenen voor de betreffende activiteit kan deze klacht lang aanhouden en tot grote frustratie leiden. Een fysiotherapeut en een podotherapeut behandelen dit soort klachten vaak gezamenlijk. De fysiotherapeut kan het weefsel stimuleren voor herstel en
adviseren bij trainingsopbouw en de podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en kan adviseren met schoenadvies, training en stand en afwikkeling verbeteren met podotherapeutische zolen. 

W: www.snijdervoetexperts.nl
E:  info@snijdervoetexperts.nl
T:  0548 – 20 10 64
WhatsApp: 06 39 89 07 80 

Door Redactie

Geef een reactie