De gemeente Raalte wil bouwen aan de toekomst van de gemeente en ziet dat groei van de gemeente nodig is. Groei draagt bij aan het oplossen van het woningtekort in de regio. Ook ziet de gemeente groei als kans om voorzieningen te versterken. Daarom geeft de gemeenteraad het college van B&W de opdracht om meer woningen te bouwen dan enkel nodig is voor autonome groei. Het uitgangspunt is de bouw van 3000 woningen in de komende tien jaar.

Groei vindt in alle dorpen van de gemeente plaats. De meeste woningen komen in Raalte en Heino.

Kansen voor de toekomst

De raad ziet groei als een middel om voorzieningen in onze gemeente te kunnen behouden en versterken. Meer inwoners betekent namelijk meer scholieren, klanten voor winkeliers, werknemers en vrijwilligers.

Zorgvuldige aanpak

De raad kiest voor een zorgvuldige aanpak waarin de groei samen met (nieuwe) inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vormgegeven wordt. Het bouwen aan de gemeente brengt keuzes met zich mee. De ruimte kan namelijk maar één keer gebruikt worden en dat heeft invloed op thema’s zoals energie-opwekking, infrastructuur en water.

Wethouder Alexander Kreule is namens het college verantwoordelijk voor de uitvoering van de groeiopdracht: “Dit is een opdracht die ik graag aanvaard. Zo zijn we goed voorbereid op de toekomst. De eerste 450 woningen kunnen al gebouwd worden. Voor de rest van de woningen starten we zo snel mogelijk. Dit doen we samen met inwoners.”

Groeibeelden Raalte en Heino

In de dorpen Raalte en Heino liggen de meeste kansen voor groei, mede door de goede bereikbaarheid en de grootte van beide dorpen. Daarom geven we het komende jaar in twee groeibeelden antwoord op de vragen waar, hoe, voor wie en welke nieuwe woon- en werklocaties ontwikkeld kunnen worden. Maar ook wat de precieze omvang van groei moet zijn en hoe groei kan worden ingezet om het leven van onze huidige en nieuwe inwoners te verbeteren.

Verkenning buurtdorpen

In Luttenberg, Mariënheem, Laag-Zuthem, Lierderholthuis, Broekland, Heeten en Nieuw Heeten bouwen we minimaal de woningen die nodig zijn om vraag vanuit het dorp op te vangen. We gaan met ieder plaatselijk belang in gesprek om de kansen en opgaven per dorp in beeld te krijgen.

Kansen op korte termijn verzilveren

Kansen op korte termijn die extra woningen opleveren gaan we benutten. Daarnaast zijn er al veel plannen in voorbereiding. Dit levert ongeveer 450 woningen op.

Meer weten?

Er zijn nog veel vragen te beantwoorden. Wil je meedenken, op de hoogte blijven of heb je een vraag? Ga naar raalte.nl/groei.

Bron: gemeente Raalte 

Door Redactie

Geef een reactie