Voor de aanleg van een compleet nieuw rieten dak, vervanging en renovatie  

Steeds meer huizenbezitters vallen voor de charme van een rieten dak. Riet is mooi, natuurlijk materiaal en zo’n rieten kap geeft het huis toch ook een speciaal tintje, zoals een romantische of nostalgische uitstraling. Rietdekkersbedrijf Kos uit Heino is één van de ruim driehonderd rietdekkerbedrijven in ons land. Eigenaar Yuri-Yossip Kos doet zijn werk vol passie en pakt alle klussen op: van vervanging en renovatie van rieten daken tot de aanleg van een compleet nieuw rieten dak. “Wij leveren een kwaliteitsdak af waar uw huis weer minstens dertig jaar mee vooruit kan!”  belooft de ervaren ambachtsman.    

Voordat hij rietdekker werd, heeft Yuri-Yossip heel ander werk gedaan, zo vertelt hij thuis aan de keukentafel over zijn loopbaan.
“Ruim zeven jaar heb ik als kok gewerkt. Maar uiteindelijk wilde ik toch wat anders. Wat meespeelde was dat vrienden vaak vrij waren als ik moest werken en ik ooit een gezin wilde starten. Nu werkte mijn broer destijds al als rietdekker. Ik ging vaak met die rietdekkers mee en vond dat altijd erg leuk! De keuze om ook rietdekker te worden, lag dus voor de hand. Ik werk graag met mijn handen en het werk is leuk en afwisselend. Elk dak is weer anders! Er komt vaak veel timmerwerk bij kijken en ook dat ligt mij wel. Rietdekken is een mooi ambacht dat denk ik ook nooit zal verdwijnen.” 

Hij leerde het vak bij Rietdekker Wispels in Luttenberg, waar hij tien jaar werkte. Toen zes jaar geleden duidelijk werd dat Wispels er om leeftijdsredenen een keer mee zou stoppen en Yuri-Yossip altijd al de wens had om voor zichzelf te beginnen, zag hij zijn kans om zijn eigen rietdekkersbedrijf te beginnen. “Het bevalt prima om eigen baas te zijn. Ik werk veel samen met twee andere ZZP-ers en dat gaat heel mooi en werkt heel motiverend. Meestal werk ik voor particulieren, maar soms ook wel samen met aannemers,” vertelt hij enthousiast.

Controle
Op de vraag waar zijn bedrijf voor staat, antwoordt de Heinose rietdekker meteen: “Kwaliteit! Van nature ben ik nogal een perfectionist. Als ik ook maar een béétje twijfel of het werk goed is gedaan, ga ik terug om het te checken. Ik wil net werk afleveren! De klant moet tevreden zijn. Daarom bied ik een extra service: Na één jaar kom ik langs om de conditie van het dak te controleren.” 

Echtgenote Kim beaamt dat Yuri-Yossip niets liever wil dan zijn klanten tevreden stellen en vertelt glimlachend: “Yuri had eens voor iemand een compleet dak bedekt. Maar toen de klus geklaard was, kwam die klant er plotseling mee dat er drie dakramen moesten komen! Al het werk was dus voor niets geweest… Maar Yuri liet niets blijken, zonder morren deed hij wat hem gevraagd was!” 

Veel verbeterd
Yuri-Yossip wijst nog graag even op de voordelen van een rieten dak: “Als de juiste onderconstructie onder het riet ligt, is de verzekering voor een rieten dak bijna even duur als voor een pannendak! Dit heeft te maken met de isolatiewaarde. Het wordt steeds aantrekkelijker om een rieten kap te hebben. Ook is het mogelijk om een brandwerende laag over het dak te laten spuiten. Je ontvangt hierbij een certificaat, dat je vervolgens de verzekeraar kunt laten zien.  Veel technieken en materialen zijn veranderd en verbeterd! Zo wordt er nu bijvoorbeeld met minder stormgevoelig materiaal gewerkt, waardoor een rieten dak veel langer meegaat. Tegenwoordig zijn ze met kunstriet bezig, maar dat is het nét niet, vind ik. Nee, het moet wel ‘natuur’ blijven!”

Rietdekkersbedrijf  Kos
Linde 18
8141 SP Heino
06 15 52 57 22
www.rietdekkersbedrijfkos.nl

Door Redactie

Geef een reactie