De afgelopen weken zijn werkgevers- en werknemersorganisaties veel nieuwe cao’s overeengekomen. Hierdoor krijgen mensen uit verschillende sectoren meer salaris. Veranderingen in inkomen hebben invloed op hoeveel toeslag je kunt krijgen. Daarom wijst Dienst Toeslagen mensen die toeslag ontvangen erop hun inkomen te checken. Is dat veranderd? Pas het dan aan in Mijn toeslagen. Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt.

Toeslagen, zoals zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag, ontvang je elke maand als voorschot. Dat betekent dat je alvast geld krijgt op basis van hoe je situatie er dit jaar naar verwachting uit ziet. Na afloop van het jaar is duidelijk hoe je situatie écht was. En wordt definitief bepaald op hoeveel geld je recht had.

In een jaar kan veel gebeuren. De inschatting die je aan het begin van dit jaar maakte, kan er nu heel anders uitzien. Misschien ben je getrouwd of verhuisd naar een huurhuis, of is je salaris veranderd. Daarom is het belangrijk om je gegevens regelmatig te checken, bijvoorbeeld elke 3 maanden, en je gegevens waar nodig aan te passen via Mijn Toeslagen op toeslagen.nl.

Coert Kleijwegt, directeur Dienst Toeslagen: “Vaak denken mensen dat Dienst Toeslagen veranderingen automatisch doorkrijgt. Maar dat is niet zo. Het is belangrijk dat je zelf een verandering doorgeeft. Zoals nu, als jouw salaris ook is veranderd door een nieuwe cao. Dan past Dienst Toeslagen je toeslag aan op je nieuwe situatie. En verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt.”

Drie tips om je op weg te helpen

1. Is je salaris veranderd? Gebruik de rekenhulp.

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt onder andere af van jouw ‘toetsingsinkomen’. Die bereken je eenvoudig met de rekenhulp.

2. Check met welke veranderingen jij te maken hebt en welke jij dus door moet geven.

Misschien ga je trouwen of is er een kindje op komst, koop je een huis of verandert je huur, heb je thuiszorg nodig of verander je van baan en inkomen. Dat heeft allemaal invloed op je toeslagen. Kijk op toeslagen.nl welke veranderingen je door moet geven.

3. Krijg je meerdere toeslagen? Eén keer aanpassen is voldoende.

Geef je wijzigingen door? Dan past Dienst Toeslagen al jouw toeslagen aan op je nieuwe situatie. En heb je een toeslagpartner, bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent of samen een koophuis hebt? Vergeet dan niet om veranderingen in het inkomen van jouw toeslagpartner ook door te geven. Weet je niet zeker of je een toeslagpartner hebt? Ga het na op toeslagen.nl.

Nog geen toeslagen? Check deze tip!

Ontvang jij nog geen toeslagen en verandert er iets in je leven? Misschien heb je nu wel recht op toeslagen. Maak een proefberekening om te zien op welke toeslagen je mogelijk recht hebt.

Meer weten?

Kijk op toeslagen.nl voor meer informatie over de verschillende toeslagen. Staat je vraag er niet bij of heb je hulp nodig bij het doorgeven van wijzigingen? Maak dan een afspraak bij een toeslagenservicepunt. Kijk op toeslagen.nl/hulp welke er bij jou in de buurt zijn.

Door Redactie

Geef een reactie