OXE – Voor haar inmiddels dertiende editie zoekt Samen Tafelen de grens van de regio op.  Melkveehouderij Mariahoeve in Oxe bij Deventer is op woensdag 20 maart de bijzondere locatie waar het diner plaatsvindt.

De Voedselpioniers uit Lettele is de organisatie die de duurzaam gekweekte en gezonde gerechten op tafel zet. Een unieke combinatie van natuurlijke bronnen aan de rand van Salland.

Van idee, naar bodem, naar bord

De voedselpioniers verbouwt andere dan de reguliere gewassen. Denk daarbij aan brandnetel, stoppelknol en granen als rogge. Bij de kweek ervan wordt zuinig omgegaan met land, water en energie. Maar ook met bestrijdingsmiddelen en antibiotica. Hierdoor is de belasting voor het milieu en het klimaat minimaal. Met het presenteren van zeer smakelijke gerechten laten de voedselpioniers zien dat een duurzaam idee vanaf de grond tot op het bord heel goed te realiseren is.

Mariahoeve Oxe

Deze melkveehouderij heeft met de Voedselpioniers gemeen dat ze allebei voedselverspilling tegengaan. Mariahoeve doet dat door educatie aan scholieren en door zoveel mogelijk voedsel van eigen boerderij te betrekken. Dat geldt zowel voor de melk als het vlees, afkomstig van de dubbeldoelkoeien van het ras Fleckvie. Die behoeven zoals eigenaresse Nathalie zegt: “Misschien geen topproducten van melk te zijn, maar wel duurzame, gezonde koeien die melk geven met veel vet en eiwit en die we grotendeels met van eigen land kunnen voeren.”

Samen delen

De overeenkomst tussen De Voedselpioniers, Melkveehouderij Mariahoeve Oxe en Samen Tafelen in Salland van Stichting Doorpakken Salland is dat ze graag delen met anderen. De innovatie, de kennis en het eten. Mensen die het financieel moeilijk hebben of zich eenzaam voelen zijn van harte welkom om mee te delen en om voor slechts € 2,50 aan te schuiven bij het diner.

Dat is op woensdag 20 maart aan de Oxersteeg 21  in Deventer. Inloop is van 17.30 tot einde diner om 19.30 uur.. Er is plaats voor maximaal 40 personen. Aanmelden kan per mail via tafelen@doorpakkensalland.nl of telefonisch via 06 12626922.

Door Redactie