Hoe iets simpels als samen een kop soep eten zo’n groots effect kan hebben. Ingrid Boekel en Han Hogeboom, coördinatoren van het Soepcafé Heino, blijven zich erover verbazen. Elke laatste vrijdag van de maand kunnen zij op zeventig deels vaste en deels nieuwe gasten rekenen. “Echt iedereen is welkom om gezellig mee te eten en andere mensen te ontmoeten”, aldus de coördinatoren. “Naast zeventig gasten kan voor het verzorgen van de maaltijd iedere maand geput worden uit een groep van vijfentwintig enthousiaste vrijwilligers. Dit alles bij elkaar doet ons echt wel wat.”

Het Soepcafé Heino – een initiatief van Dinette Geerts – gaat dus over ontmoeting en verbinding, maar met het tegengaan van voedselverspilling ook over duurzaamheid. Iedere maand sponsoren de Boni en boerderijwinkels Kleinlangevelsloo en Overesch met versproducten die tegen de datum zijn. Ook Wispels Bloemen en Bakkerij van der Most dragen met hun producten een steentje bij. “Wat nog mist, kopen wij zelf”, vullen Ingrid en Han aan. “Altijd kunnen de gasten kiezen uit een gewone of glutenvrije groentesoep en twee andere soepen waar wij ook brood en salades bij serveren. Een week na het Soepcafé komen we met alle vrijwilligers samen voor een evaluatie en de taakverdeling – snijden, koken, tafeldekken, afwassen – voor de volgende keer. Dat werkt zo fijn.”

Mooi initiatief
De gasten waarderen de gezelligheid en livemuziek van Gerrit Kloezeman en Bertus Jonkman. “We zien de gasten ook steeds vroeger komen”, lachen Ingrid en Han. “Om vijf uur zit het al behoorlijk vol. Iemand die alleen komt, begeleiden we naar één van de tafels waar dan direct handen worden geschud. Om half zes serveren we de soep en rond zeven uur gaat iedereen weer naar huis. Een aantal met het deelnamekaartje voor de volgende keer al weer op zak.” 

Dit initiatief is een mooi voorbeeld waarbij WijZ welzijn vanuit opbouwwerk ondersteuning heeft geboden. Zo hielp opbouwwerker Kamal onder andere bij het projectplan en regelen van een startbudget. Nu het Soepcafé dankzij alle vrijwilligers, lokale ondernemers en vrijwillige bijdrage van de gasten goed loopt, is het opbouwwerk alleen nog als vraagbaak op de achtergrond aanwezig.

Wil je ook aanschuiven bij het Soepcafé Heino? Je bent welkom op de laatste vrijdag van de maand. Meld je van te voren wel even aan via het Dorpshuus Heino, telefoon 0572 – 700212 of mail: info@dorpshuusheino.nl. De drankjes zijn voor eigen rekening, het geven van een vrijwillige bijdrage staat je vrij.

——————–

Even voorstellen: Anne Eilander, onze nieuwe opbouwwerker
WijZ welzijn is het nieuwe jaar begonnen met een nieuwe opbouwwerker: Anne Eilander (30). Op dinsdag, woensdag en donderdag levert zij een positieve bijdrage aan de realisatie van initiatieven die de leefbaarheid in Raalte, Heino en Nieuw Heeten vergroten. “Al eerder was ik naast mijn werk in de sportwereld actief in het welzijnswerk”, vertelt Anne. “De kans om sport en welzijn opnieuw met elkaar te combineren, vind ik fantastisch. Ik beschik van nature over een goed inlevingsvermogen en ook dat komt goed van pas in mijn nieuwe rol als opbouwwerker.”

Waardevolle verbinding 
In zowel sport als welzijn staat voor Anne de mens centraal. “Mensen weten heel goed wat er speelt in hun wijk en wat zij graag willen in hun directe leefomgeving”, zegt Anne. “Op mijn beurt vind ik het geweldig om samen met mensen iets te ondernemen, iets concreets neer te zetten. Zo help ik vanuit mijn ondersteunende rol als opbouwwerker bij het opstarten van een Soepcafé in Raalte. Ook geef ik graag een vervolg aan de Wijksafari door dit jaar één of twee nieuwe wijken in te trekken om zo een waardevolle verbinding met en tussen bewoners te leggen.”

Goede ideeën 
WijZ welzijn geeft opbouwwerkers de ruimte om ook zelf met initiatieven te komen die de lokale leefbaarheid vergroten. “Zo valt er nog genoeg winst te behalen op het gebied van gezonder leven”, aldus Anne. “Met mijn sportachtergrond is een initiatief gericht op samen bewegen voor jong en oud niet ondenkbaar.” Heb jij ook een goed idee om de leefbaarheid in Raalte, Heino of Nieuw Heeten te vergroten? Maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan contact op met Anne Eilander, telefoon: 06 – 13882293 of mail: a.eilander@wijz.nu.

Door Redactie

Geef een reactie