Zaterdagmorgen was een belangrijk moment voor tien statushouders uit Raalte. Vier maand lang hadden ze elke zaterdagochtend fietsles op KokkieBikes Wielerpark. De fietscursus werd feestelijk afgesloten in het clubhuis van fietsvereniging CRT. Alle deelnemers ontvingen uit handen van hun begeleiders een fietscertificaat.

De deelnemers hadden zelf voor lekkernijen voor bij de koffie gezorgd. Er was Arabisch, Albanees en Afrikaans gebak in overvloed. De feestelijke bijeenkomst werd geopend door wethouder Gerria Toeter, opdrachtgever en één van de subsidieverstrekkers van de cursus. Toeter benadrukte het belang van fietsen. “Om in Nederland mee te doen is het belangrijk dat je de taal goed kent, maar ook fietsen maakt onderdeel uit van onze cultuur”, zo hield ze haar gehoor voor. Ze bedankte CRT en vooral alle vrijwilligers die deze cursus mogelijk maken, en ook de organisaties WIJZ en Vluchtelingenwerk.

Tien cursisten legden de cursus met goed gevolg af, allen vrouwen uit Syrië, Eritrea, Jemen en Kosovo. Terwijl het in de Arabische cultuur gebruikelijk is dat mannen kunnen fietsen, had geen van deze vrouwen fietservaring.

De fietslessen vingen in september dan ook aan met het ‘flappen’, waarbij de vrouwen op kleine mountainbikes van CRT, waarvan de trappers zijn afgehaald, al steppend met twee voeten hun evenwicht proberen te bewaren. Het verkeersvrije Wielerpark is bij uitstek geschikt om in alle rust en veiligheid te oefenen. In een volgende fase leerden ze daadwerkelijk te fietsen. In de laatste fase fietsen ze het dorp in en leren ze omgaan met het verkeer en de verkeersregels.

Deze wijze van werken vraagt intensieve begeleiding, ook al omdat elke cursist haar eigen tempo heeft. In totaal zijn er daarom liefst 23 vrijwilligers bij de cursus betrokken. Een belangrijk onderdeel van de cursus is dat de cursisten een eigen fiets krijgen. Henk Borkent, een van de organisatoren: “Als de cursus is afgelopen zijn de vrouwen beginnende fietsers, nu ze zelf een fiets hebben kunnen ze zich verder bekwamen.”

De cursus is mogelijk door financiering van meerdere partijen. Naast de gemeente en een nationaal fonds, werd er ditmaal geld beschikbaar gesteld door Landstede. Jongeren van deze scholengemeenschap hadden geld ingezameld voor vluchtelingen dat op deze wijze prima besteed kon worden.

Door Redactie

Geef een reactie