Vanaf nu is het Taalpunt in de Bibliotheek in Ommen weer geopend. Elke dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur kan iedereen bij het spreekuur in de bibliotheek terecht voor ondersteuning bij het gebruik van de Nederlandse taal.

Manon Habers is de coördinator van het Taalpunt in Ommen. ‘Ik ben er altijd als het spreekuur is. Bij ons kunnen ‘taalvragers’ terecht met al hun vragen en problemen bij het lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Misschien denk je daarbij allereerst aan mensen die nog niet lang in Nederland zijn. Dat klopt, maar het Taalpunt is er daarnaast zeker ook voor Nederlanders die taalvragen hebben en daar in hun dagelijks leven tegenaan lopen. Bijvoorbeeld als ze een sollicitatiebrief moeten schrijven, of een brief van de overheid krijgen.’

Geen enkele taalvraag is raar

Vaak speelt schaamte een grote rol bij die laatste groep, legt Manon Habers uit. ‘Mensen die tegen taalproblemen aanlopen, ervaren een drempel om hulp te vragen. Bij het Taalpunt is geen enkele taalvraag raar en kijken we altijd samen met de taalvrager hoe we hem/haar het beste kunnen helpen.’

Bij het Taalpunt wordt elke taalvrager na een kennismakingsgesprek in contact gebracht met een van de tientallen vrijwilligers. Die staan klaar om taalcoach te worden, iemands persoonlijke taalmaatje. Zij gaan deelnemers te ondersteunen bij het beter lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Het Taalpunt is overigens altijd op zoek naar vrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich melden via de website van de Bibliotheek Salland.

Taalcafé

Naast het spreekuur is er in Ommen ook het Taalcafé. Het Taalcafé is gericht op deelnemers van buitenlandse afkomst. Zij kunnen hier in contact komen met andere mensen en op een laagdrempelige manier de Nederlandse taal oefenen. Het Taalcafé is op donderdagen van 10 – 11.30 uur in de bibliotheek.

www.bibliotheeksalland.nl/taal

Door Redactie

Geef een reactie