Samen spelletjes spelen én leren over de digitale wereld

HEINO – De allereerste editie van Happen & Snappen bleek een schot in de roos. Ruim dertig senioren kwamen afgelopen vrijdag in Dorpshuus Heino samen voor een middagje ‘digitaal uitgaan’. Kopje koffie, taartje, spelletjes spelen én tegelijkertijd iets leren over de digitale wereld.

“Bij binnenkomst liepen mensen over een mat waarop ze moesten ontsnappen uit een digitaal doolhof”, vertelt organisator Moreno van Essen, programmamaker bij Bibliotheek Salland. “Sommige raakten verdwaald omdat ze bijvoorbeeld Engelse termen niet begrepen of een onbekend symbool zagen. ‘Home’, wat betekent dat? En ‘escape’, wat zegt dat? Daar zijn we spelenderwijs mee bezig gegaan. Het was leuk om te zien dat de aanwezigen elkaar dingen leerden en ervaringen uitwisselden.”

Wordfeud

Ondanks dat haar moeder ver weg woont, speelt ze toch af en toe een spelletje met haar op afstand, kwam wethouder Gerria Toeter in haar openingswoordje met een persoonlijke noot. Zo is ze via een potje Wordfeud dichterbij dan je denkt, gaf Toeter aan. En daarmee was de toon gezet. De wethouder benadrukte dat Happen & Snappen digitaal én fysiek leuk is, want je ontmoet elkaar.

Spelenderwijs en ongedwongen, rustig en ieder op het eigen tempo, zo ging het tijdens de digitale middag. Door samen een bijzondere bingo te spelen, rummikub, scrabble, kaartspelletjes en met verschillende tablets kennis te maken met nieuwe, leuke spellen, ging dat verbinden als vanzelf. “Binnen no time waren mensen ervaringen aan het uitwisselen, apps aan het delen, het was hartstikke gezellig en gemoedelijk. En wat ik heel mooi vond, waren de ontmoetingen, het samenzijn. Zo was er iemand die ons na afloop hartelijk bedankte voor de organisatie. Ze had het zó leuk gehad dat ze met een groepje meteen een nieuwe afspraak had gemaakt om elkaar wéér te ontmoeten bij een kopje koffie. Heb je zo ineens een soort nieuw vriendenclubje, bijzonder toch?”

Happen & Snappen

De eerste editie van Happen & Snappen, een succes, en er volgen er meer in verschillende dorpen in de gemeente Raalte. Nieuw is Happen & Snappen in de Hartkamp in Raalte, op 15 november om 14.00 uur. Verder kun je naar Happen & Snappen in Mariënheem (4 oktober), Heeten (10 oktober), Luttenberg (25 oktober), Nieuw Heeten (3 november), Broekland (7 november) en nog een keer in Raalte (eind november).

60+’ers die willen komen Happen & Snappen, kunnen zich aanmelden via www.bibliotheeksalland.nl/happenensnappen of bellen naar 085 760 61 80. Geïnteresseerden kunnen ook altijd bij de bibliotheek binnenlopen om zich aan te melden. Deelnemen is gratis.

Happen & Snappen is een initiatief van Bibliotheek Salland en de gemeente Raalte, in samenwerking met Wijz, Carinova, ZGR, Evenmens en het Nationaal Ouderenfonds. Deze verschillende partners uit het sociaal domein hebben samen één duidelijk doel: ouderen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de digitale wereld.

Fotobijschrift: Wethouder Gerria Toeter lanceert Happen & Snappen in Dorpshuus Heino

 

Door Redactie

Geef een reactie