Henny Huis in ’t Veld en Lotte Koolhof zijn ‘Verbinders’ bij de gemeente Raalte. “Voorheen werden we ook wel contactambtenaren genoemd, maar onze functie gaat verder dan alleen het onderhouden van contacten. Als Verbinders hebben we de taak om inwoner te helpen bij bijzondere vragen of mooie initiatieven en te zorgen dat de juiste verbindingen worden gelegd”, aldus Lotte.

Henny werkt al ruim 30 jaar bij de gemeente Raalte, waarvan 17 jaar als Verbinder, Lotte ruim een half jaar. Lotte komt uit het opbouwwerk en heeft 16 jaar bij een welzijnsorganisatie gewerkt: “Ik heb altijd graag wat willen betekenen voor mijn omgeving. Door nu de overstap te maken naar de gemeente, kan ik ook echt invloed hebben op het beleid. Wat dit werk zo leuk maakt, is dat het zo divers is. Als ik een vraag krijg, moet ik uitzoeken wie daar iets over weet. Als we alleen maar dezelfde vragen zouden krijgen, dan zouden we er een standaardverhaal van kunnen maken. Maar het is juist leuk om op zoek te gaan naar oplossingen voor nieuwe vragen en uitdagingen.”

Aanspreekpunt

Lotte: “Inwoners komen naar ons toe of wij gaan naar hen. We zijn het aanspreekpunt bij initiatieven van inwoners, bijzondere vragen en zijn contactpersoon voor de maatschappelijke organisaties in een dorp zoals de Plaatselijk Belangen. We zorgen dat er verbindingen worden gelegd tussen de inwoners zelf, organisaties zoals Wijz Welzijn, de Raalter Uitdaging, of de provincie. Of met de juiste ambtenaren van de gemeente. Onze rol gaat dus niet over reguliere vragen, zoals het aanvragen van een bouwvergunning of als je huishoudelijk hulp in huis nodig hebt.”

Raalte een mooiere plek maken

Henny en Lotte helpen dus met het leggen van de verbindingen. Lotte: “Soms kunnen mensen met een kleine inzet al geholpen zijn. Dat is heel waardevol. Gewoon door te zeggen: daarvoor kun je bij die persoon of organisatie terecht. Je wil niet dat mensen geremd worden als zij iets moois willen doen of organiseren voor de samenleving. Dat is toch vaak het beeld van de gemeente: het is log en alles duurt lang. We willen dat het makkelijker wordt voor mensen om dingen te realiseren en daarmee de gemeente Raalte een mooiere plek te maken. Denk aan inwoners die met hun buurt een pluktuin willen realiseren of een (ontmoetings)activiteit willen organiseren.”

Organisaties, stichtingen en initiatiefnemers verder helpen

Lotte: “Mensen weten soms niet dát en hoe ze een subsidie kunnen aanvragen voor hun initiatief. Bijvoorbeeld laatst bij een levensmiddelenkastje. De initiatiefnemers hadden de kosten van het kastje zelf betaald, maar via Wijz Welzijn konden zij hier een subsidie voor krijgen. Ik heb de initiatiefnemers met het opbouwwerk van Wijz Welzijn in verbinding gebracht.”

Henny: “Wij kunnen initiatiefnemers doorverwijzen naar subsidieverleners, maar andersom gebeurt ook. Zo komen soms organisaties die geld te besteden hebben en op zoek zijn naar een goed doel bij ons voor advies. Onze rol als Verbinders is dan echt de schakel tussen beide zijn.”

Tegengeluid

Het gaat de Verbinders ook om inwoners spreken en zien wat er leeft. Henny: “We zijn een laagdrempelig aanspreekpunt binnen de gemeente. Ik kan heel enthousiast worden van een groep mensen die iets willen. Dan wil ik echt ver gaan om ze te helpen het voor elkaar te krijgen. En dat betekent soms ook een tegengeluid laten horen in de organisatie. Wij nemen de belangen, ideeën en wensen van inwoners de organisatie in en kaarten dat hieraan. Want dat is uiteindelijk waar we hier allemaal ons werk voor doen: onze inwoners.”

Wil je meer weten over inwonersinitiatieven of in contact komen met Verbinders Lotte en Henny? Kijk dan op www.raalte.nl/inwonersinitiatieven.

 

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16 Raalte
Tel. 0572 – 34 77 99
info@raalte.nl
www.raalte.nl

Door Redactie

Geef een reactie