“Het zijn roerige tijden, ook op hypotheekgebied,” valt Lyanne List meteen met de deur in huis. “Na jarenlang (extreem) lage rentes, stegen de rentes de afgelopen maanden fors. Zulke hoge rentes zijn we al even niet meer gewend!” Nadeel van deze hoge rente is dat er op basis van het inkomen steeds minder geleend kan worden. Bovendien vallen de maandlasten hoger uit. “Financieel gezien wordt verhuizen hierdoor minder interessant.”

Verhuisregeling
Uitzonderingen zijn er altijd. Lyanne: “Voor de gelukkigen die hun lage hypotheekrente nog even vast hebben staan, hoeft dit niet het geval te zijn.” Vrijwel alle geldverstrekkers bieden namelijk de mogelijkheid om het huidige rentecontract mee te nemen naar een andere woning. Dit wordt de ‘verhuisregeling’ of ‘meeneemregeling’ genoemd. “Wel is het zo dat iedere geldverstrekker zijn eigen voorwaarden hanteert. Verstandig dus om je hierover vooraf goed te laten informeren!”

Betaalbare maandlast?
“Er is nog iets belangrijks,” benadrukt Lyanne. “Bedenk dat zo’n aanvraag als een volledig nieuwe hypotheekaanvraag wordt behandeld. Er wordt bijvoorbeeld opnieuw bekeken of de maandlast betaalbaar is op basis van het huidige inkomen.” Zoals gezegd kan het huidige hypotheekbedrag met de huidige contractrente meegenomen worden. Maar wat als de nieuwe hypotheek hoger is? “Dan hanteert de geldverstrekker voor dit hogere bedrag de actuele rente.”

VOORBEELD:
Je hebt nu een hypotheek van € 250.000,00 met een rente van 2,50% die nog 20 jaar vast staat. Voor de aankoop van een nieuwe woning heb je een hypotheek nodig van € 350.000,00. De rente van 2,50% die nog 20 jaar vast staat, mag over het bedrag van € 250.000,00 meegenomen worden. Over het extra bedrag van € 100.000,00 gaat de actuele rente gelden.

De financiële experts bij Van Bladeren & List adviseren je graag over wat er mogelijk is. “Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij jouw geldverstrekker? Neem gerust contact met ons op voor het inplannen van een vrijblijvend adviesgesprek.”

Karin de Graaff

van Bladeren & List
Schoolstraat 34, Raalte
t. 0572 – 36 38 36
e. info@hvbl.nl
w. www.hvbl.nl

Door Redactie

Geef een reactie