Een avond speciaal voor ouders

Sallandse ouders zijn van harte welkom om op maandagavond 27 maart naar de bieb in Olst te komen voor een avond vol ideeën en mooie verhalen. De avond bestaat uit twee delen: het eerste deel richt zich op ouders van kinderen in de leeftijd van 2 t/m 6 jaar en het deel na de pauze is gericht op ouders van kinderen van 9 jaar en ouder. Goed om te weten: je hoeft (nog) niet van (voor-)lezen te houden!

Van 19.30 tot 20.15 uur geeft Boekstartcoach Jannet Nijerees handige tips over voorlezen met prentenboeken en digitale prentenboeken voor ouders van kinderen in de leeftijd van 2 t/m 6 jaar. Ook voor ouders die nog niet vaak of graag lezen, is een voorleesmoment een goed idee. Door het samen met je kind over een verhaal te hebben, oefen je met luisteren, prikkel je de fantasie en leer je je kind nieuwe woorden. Maar vooral: voorlezen is een gezellig moment op de dag dat uitnodigt tot interactie met je kind(eren). Digitale prentenboeken kunnen ouders helpen om thuis met voorlezen bezig te zijn.

Na een korte pauze is vanaf 20.30 uur Femke Ganzeman (bekend van o.a. www.leesbevorderingindeklas.nl) te gast. Zij richt zich tot ouders van kinderen vanaf 9 jaar. Zij deelt haar tips voor thuis voor kinderen die dol zijn op lezen, maar zeker ook voor de kinderen die liever andere dingen doen (buitenspelen of gamen bijvoorbeeld). Met tien sterotypetjes laat Femke zien dat er voor ieder kind leuke en passende boeken zijn. Ouders zullen ontdekken dat hun kind waarschijnlijk niet op één typetje lijkt, maar zullen van verschillende types iets herkennen – geen kind is tenslotte hetzelfde.

Bibliotheek Salland organiseert deze avond speciaal voor ouders omdat zij het belangrijk vindt dat elk kind opgroeit met boeken. Wie een kwartier per dag leest, kan wel 1000 nieuwe woorden leren. Lezen is een belangrijke basisvaardigheid om het onderwijs te doorlopen en deel te nemen aan de maatschappij, zeker nu steeds meer digitaal wordt gedaan.

Al jaren zien we dat sommige ouders het lastig vinden om hun kind hier thuis mee te helpen. Gezinnen zijn druk of vinden voorlezen moeilijk, kinderen moeten al veel op school en zodra het kind zelf kan lezen, stopt vaak het moment om dit samen te doen. In de hoogste groepen van de basisschool neemt het plezier in lezen snel af; te veel kinderen starten met een te laag leesniveau op het voortgezet onderwijs.

Naast leesbevordering op school wil de Bibliotheek daarom ook het lezen thuis aantrekkelijker maken. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis lid zijn en kunnen daarmee zowel boeken en tijdschriften uit de bieb als digitale prentenboeken, voorleesfilmpjes, luisterboeken en e-books gratis gebruiken. Deelname aan deze avond is ook gratis, aanmelden is wel wenselijk: www.bibliotheeksalland.nl/voorlezen

Door Redactie

Geef een reactie