Met vrienden voel je je sterker en vriendschap heeft een positief effect op het welzijn. Maar niet voor iedereen is het aangaan en onderhouden van vriendschappen vanzelfsprekend.  Om die reden start WijZ Raalte samen met MEE vanaf januari met twee Vriendenkringen. Onder leiding van een vrijwilliger kunnen mensen samen een Vriendenkring opbouwen waarmee zij leuke dingen ondernemen en bouwen zij zo aan een sociaal netwerk. 

 

Vrienden, waar vind ik die? Dat is een vraag die Erna Klok, sociaal werker bij WijZ Raalte, regelmatig voorbij hoort komen. “Helemaal in tijden van corona zie ik dat het soms lastig is om nieuwe sociale contacten te maken. Terwijl dit juist hartstikke belangrijk kan zijn. Het is leuk om samen plezier te hebben, een terrasje te pakken of naar de bioscoop te gaan. Samen durf je meer.” 

In samenwerking met MEE wordt er in januari gestart met twee groepen van maximaal 6 personen die een groep vormen om samen vriendschappelijke contacten aan te gaan. Onder begeleiding van een vrijwilliger gaan de vrienden samen afspreken. “Die vrijwilliger heeft voornamelijk een aanjagersfunctie. Die houdt de groepsdynamiek in de gaten en stimuleert om bijvoorbeeld een groepsapp aan te maken om onderling contact te houden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Vriendenkringen zelf het initiatief gaan nemen.”

Op 19 januari wordt er, als de coronamaatregelen het toelaten, een startbijeenkomst gehouden voor de mensen die zich hebben aangemeld. “Een mooi moment om te kijken welke deelnemers samen een Vriendenkring kunnen vormen.” We delen mensen niet in op basis van leeftijd, maar kijken vooral naar gezamenlijke interesses en belangstellingen. Als een aantal personen het leuk vindt om buiten te zijn en gezamenlijk te wandelen kunnen die bijvoorbeeld samen een Vriendenkring vormen. Anderen gaan misschien liever samen koken. ”Nadat de kringen gevormd zijn komen de vrienden minstens eens per maand samen met de vrijwilliger om iets af te spreken. Na een jaar neemt de vrijwilliger afscheid en kan de groep zelf hun vriendenkring voortzetten. “ 

Erna kan zich goed voorstellen dat deelnemers een drempel over moeten om zich aanmelden. “Ik snap heel goed dat de eerste stap lastig kan zijn, maar uiteindelijk kan het veel moois opleveren. Vrienden maken is een vaardigheid die je kan aanleren. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!”

Niet alleen in Raalte, maar ook op veel andere plekken zijn Vriendenkringen succesvol actief. “Er ontstaan soms mooie vriendschappen, ook als de vrijwilliger is vertrokken. Wij hopen dat in Raalte ook te bereiken zodat wij de eenzaamheid een beetje  kunnen bestrijden .”

 

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Het is wel de bedoeling dat kosten voor de gezamenlijke activiteiten zelf worden betaald. Lijkt het je leuk om nieuwe vrienden te maken en deel te nemen aan een Vriendenkring? Neem dan contact op met Petra de Vos via raalte@meeijsseloevers.nl. Voor meer informatie mag je ook bellen naar 06-30999246.

 

Passage 13 Raalte
E: raalte@wijz.nu
T 038 456 9700
www.wijz.nu/gemeente/raalte

Door Redactie

Geef een reactie