In een leefbare samenleving doet iedereen mee!

Bij vrijwilligerswerk snijdt het mes aan twee kanten: aan de ene kant leveren vele organisaties met dank aan vrijwilligers een waardevolle bijdrage aan onze samenleving en aan de andere kant hebben deze vrijwilligers dankzij hun inzet het gevoel (weer) van waarde te zijn. Voor de gemeente Raalte en het Vrijwilligerspunt Raalte-Heino van WijZ welzijn aanleiding om op 23 november 2017 de Kr8-markt te organiseren. “Wat in het verleden alleen bedoeld was voor scholieren op zoek naar een maatschappelijke stage hebben wij nu breder getrokken”, vertelt Paulien Zandbelt van WijZ welzijn. “Veel mensen en organisaties hebben behoefte aan vrijwilligerswerk en via deze markt zetten wij ze graag in hun kracht.”

De officiële opening van de Kr8-markt lag in handen van wethouder Van Loevezijn. Hij bleek content met het feit dat maar liefst vierendertig organisaties op zoek naar kracht naar het HOFtheater waren gekomen om een match te maken met mensen die graag hun kracht leveren. “Voor het eerst hebben wij de doelgroep breder getrokken, zodat ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders, onze nieuwe inwoners, de kans krijgen mee te doen in een leefbare samenleving voor iedereen.”

Prachtige mensen
In het HOFtheater waren veel organisaties gerelateerd aan de zorg aanwezig, zo ook Soos KansPlus. “Eens in de drie weken verzorgen wij een uitgaansavond voor verstandelijk gehandicapte mensen vanaf zestien jaar. In het Trefpunt van Zozijn kunnen zij in een beschermde omgeving de dansvloer op, een potje darten of sjoelen, knutselen of puzzelen en genieten van de speciale soosavonden met bijvoorbeeld een playbackshow, bingo of Sinterklaas. Met twaalf vrijwilligers, waarvan er binnenkort twee afscheid nemen, zetten wij alles klaar om het ook weer op te ruimen. Natuurlijk zijn wij er ook voor deelnemers, die altijd goed te pas zijn. Ervaring in de zorg is niet nodig, feeling met deze prachtige mensen wel.”

Extra handen
Ook buiten de zorg zijn veel organisaties afhankelijk van vrijwilligers. Bij het HOFtheater zelf bijvoorbeeld werken, naast een klein professioneel kernteam, zo’n honderd vrijwilligers in onder andere de horeca als gastheer of gastvrouw en in de techniek. “Maatschappelijke stagiaires vinden hier een leerzame plek achter de schermen, maar ook andere mensen geven wij graag de kans een rol van betekenis te spelen. Al die extra handen zijn onmisbaar voor ons culturele aanbod, voor het feestje dat theater voor velen is.”

Waardevolle stage
RTV Raalte was ook op zoek naar extra krachten. “Met interesse in verschillende onderwerpen, ben je bij ons op je plek. Je kunt zo aan de slag bij onder andere de radio, op de redactie, als cameraman of in de techniek. Je krijgt heel veel kansen om jezelf te ontwikkelen en alle ruimte om onder goede begeleiding zelf een programma te maken.” Dit verhaal sprak één van de aanwezige statushouders zeer aan. “Ik ga nu nog naar school en wil de taal graag beter leren spreken. Het werk als cameraman lijkt mij erg leuk.” Twee scholieren op zoek naar een maatschappelijke stage hadden meer interesse in Museum De Laarman. “De stage is verplicht, maar samen is het wel leuk, zeker als we dan ook nog iets leuks mogen doen, als het bedenken van een kinderspeurtocht.”

Aan de slag
Naast maatschappelijke stagiaires en statushouders zijn er gelukkig nog veel meer mensen die graag vrijwilligerswerk doen. “Ik ben alleen en afhankelijk van de WAO. Graag blijf ik onder de mensen en maak ik mij nuttig met alle vaardigheden die ik heb. Op dit moment spreekt Slachtofferhulp mij het meest aan, maar thuis denk ik er nog even rustig over na”, vertelde één van de bezoekers. En zo heeft iedereen een eigen motivatie en interesse voor vrijwilligerswerk. Ook zin om aan de slag te gaan? Neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt Raalte-Heino of kom gewoon even langs.

 


 

 

 

Vrijwilligerspunt Raalte
Passage 3, 8102 EW Raalte
0572 – 365343
vrijwilligerspuntraalte@wijz.nu
Openingstijden:
di + wo 10.00 tot 12.30 uur
do 14.00 tot 16.30 uur

Vrijwilligerspunt Heino
Marktstraat 7, 8141 GA Heino
0572 – 700212
vrijwilligerspuntheino@wijz.nu
Openingstijden:
ma – vr 9.00 tot 16.00 uur
za 9.00 tot 12.30 uur

Door Redactie