Nieuwe ideeën voor zichtbaar en waardevol vrijwilligerswerk

Na werkzaam te zijn geweest als loopbaanbegeleider en coach besloot Mirjam Bongertman een uitstapje te maken. Drie jaar lang runde zij een winkel in tweedehands kinderkleding, toen een jaar geleden de behoefte aan iets nieuws niet langer te negeren viel. “Ik wilde weer bij een organisatie horen en ging op zoek naar een baan die mij toch ook het gevoel van een eigen toko zou geven”, vertelt Mirjam. “Ik zag de vacature van vrijwilligersmakelaar en besloot te solliciteren. Inmiddels werk ik zo’n acht maanden met veel plezier aan vernieuwingen voor het Vrijwilligerspunt.” 

In haar werk als vrijwilligersmakelaar profiteert Mirjam van haar ervaring als loopbaanbegeleider en coach. “Ik heb na mijn baan een tijdje thuis gezeten en weet dus wat dat met een mens doet. Het is zo belangrijk om ergens bij te horen, om van waarde te zijn door je nuttig te maken. Dat vind je in een betaalde baan, maar ook als vrijwilliger.” Zo is vrijwilligerswerk van waarde voor mensen en zijn vrijwilligers van waarde voor onze maatschappij. Dat geldt ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dus brengt het Vrijwilligerspunt deze mensen in contact met organisaties waar ze volledig tot hun recht komen. “Sterk door Vrijwilligerswerk noemen we dat.”

Zichtbaarheid
Mensen op zoek naar vrijwilligerswerk kunnen voor vacatures zowel in Raalte als Heino terecht bij het Vrijwilligerspunt, waar vrijwilligers ze graag begeleiden in het creëren van een goede match. “Zo vormen in Raalte drie vrijwilligers het gezicht van het Vrijwilligerspunt, een vierde vrijwilliger houdt zich achter de schermen bezig met het actualiseren van de website en het regelmatig delen van berichten op Facebook om onze zichtbaarheid te vergroten. Met een grote banner hebben we ook aan de letterlijke zichtbaarheid van het Vrijwilligerspunt gedacht. En we zijn bezig met een nieuwe website die met een frisse uitstraling beter toegankelijk zal zijn.”

Uitdaging
Het vinden van vrijwilligers lijkt steeds moeilijker en dus biedt het Vrijwilligerspunt organisaties ondersteuning bij het aangaan van deze uitdaging. Zo was er onlangs de Kr8 markt waar organisaties zich konden presenteren. “Graag willen we onze adviserende rol vergroten en bieden we workshops aan, gericht op bijvoorbeeld het aantrekkelijk opstellen van vacatures, het creëren van een bedrijfspagina op Facebook en het aanvragen van subsidies.” Samenwerking met de Raalter Uitdaging heeft geleid tot de Kenniskaravaan, waarbij organisaties eens in de zes tot acht weken worden uitgenodigd voor een leerzame lezing, verzorgd door één van de ondernemers of de gemeente.

Waardering
Het Vrijwilligerspunt hecht veel waarde aan waardering voor alle vrijwilligers. Om ze in het zonnetje te zetten, werd enkele jaren op rij de DankZij Vrijwilligersavond georganiseerd. “Het waren leuke avonden waar honderd tot tweehonderd vrijwilligers kwamen, maar we willen graag veel meer vrijwilligers onze waardering tonen. Op dit moment werken we dan ook aan een nieuwe vorm, waarbij alle vrijwilligers op een zelf gekozen moment van een zelf gekozen waardering kunnen genieten. Dat kan gratis deelname aan bijvoorbeeld een workshop marsepein en chocolade zijn, maar ook een appeltaart van de plaatselijke bakker.” 

Oproep
Om deze vorm van waardering ook echt te kunnen realiseren, is het Vrijwilligerspunt op zoek naar ondernemers die vrijwilligers gratis of tegen een gereduceerd bedrag iets leuks willen aanbieden. Zij kunnen contact opnemen met Mirjam Bongertman, telefoon: 06 – 82547456 of mail: m.bongertman@wijz.nu.

 

Vrijwilligerspunt Raalte
Passage 3, 8102 EW Raalte
0572 – 365343
vrijwilligerspuntraalte@wijz.nu
Openingstijden
Dinsdag en woensdag 10.00 – 12.30 uur
Donderdag 14.00 – 16.30 uur

Vrijwilligerspunt Heino
Marktstraat 7, 8141 GA Heino
0572 – 700212
vrijwilligerspuntheino@wijz.nu
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 9.00 – 16.00 uur
Zaterdag 9.00 – 12.00 uur

Door Redactie

Geef een reactie