DALFSEN –  Waarom je in de vakantie en in je vrije tijd in de horeca aan de slag zou kunnen gaan? Daar zijn diverse redenen voor. Omdat je het niet leuk vindt om vakken te vullen in een supermarkt. Maar ook dat werk moet wel gebeuren. Maar niet iedereen vindt dat de gezelligste manier om wat centjes bij te verdienen. Waar het wel super gezellig is, is in de horeca. Tijd om in de horeca aan de slag te gaan.

En zeker bij een horeca waar ook gasten hun vrije tijd doorbrengen zoals in dit geval horeca naast een camping. Ga er maar van uit dat de (meeste) gasten altijd goed gemutst zijn. En kom je in een familiebedrijf terecht, dan bof je helemaal. Want daar ben je echt geen nummer. En bovendien is het juist daar zeer gemoedelijk, ook onderling.

Maar er zijn meer voordelen, want je ontwikkelt en wordt sociaal, juist door de omgang met veel verschillende mensen. Ook leer je communiceren waar je later heel veel plezier van zal hebben. We zien het vaker dat jonge meiden (en ook jongens)  grote stappen maken in een paar jaar tijd. Ook leer je met kritiek omgaan. En niet onbelangrijk: je wordt er ook nog eens zelfverzekerd van.

Als je kritiek ontvangt, is het belangrijk dat je weet hoe je er mee om kan gaan, want je kan natuurlijk niet onbeleefd zijn tegen de gast. Wees goed op de hoogte van het beleid van het bedrijf waar je werkzaam bent, zodat je direct goed kunt handelen. Als je vaker klachten afhandelt, ga je steeds beter en zelfverzekerder in je schoenen staan. Hierdoor leer je dus om te gaan met kritiek wat je dus helpt in de verdere banen die je misschien wel krijgt. Maar daarnaast blijft het leuk je gasten in de watten te leggen en dat doe je onder andere samen met de mensen die in de keuken staan, want ook daar moet het natuurlijk kloppen. Zo zorg je samen dat de gast heel blij vertrekt of juist blijft.

Horecawerk is pittig, maar dat is niet erg, je blijft er mooi van in conditie, want zelfs in het hoogseizoen ben je amper de sportschool nog nodig. Het is ook bijzonder leerzaam, omdat er heel veel afwisseling is in het werk en ook veel afwisseling in gasten. Soms hebben ze een feestje met allerlei (buiten) activiteiten, soms een vergadering, vaak komen gasten voor een buffet, in gezelschap, maar ook al la carte of ze strijken op ons groot terras neer voor een coupe d’amour of een cappuccino met appelgebak. Ook voor een lunch weten ze de horeca goed te vinden, zeker als het ook nog eens aan het fietsnetwerk en aan het wandelnetwerk ligt. Want dan wil een uitsmijter Vosboer of de balkenbrijkroketten met brood er wel in.

Andere gasten kan je soms weer heel blij maken met een grote kom huisgemaakte soep met stokbrood en kruidenboter. Alles moet dus wel gemaakt worden en er lekker uitzien. En daar ben je goede mensen voor nodig, het liefst ook mensen die flink leergierig zijn en er plezier in hebben, want dat merkt de gast gelijk. Alles moet kloppen, ook bij de vaatwasmachine, als die persoon flink zijn of haar best doet, heeft het hele team daar gemak van.

Wat ik al eerder zei, deze horeca ligt bij een camping. Daar is ook een snackbar bij waar heel veel wordt afgehaald voor gebruik op de camping. Daar sta je soms in het hoogseizoen wel met 4 mensen tegelijk, omdat daar ook nog een softijs machine staat. Natuurlijk ga je onderling verschillende bezigheden afwisselen waar ook afruimen bij hoort en wat schoonmaakwerk, dat is logisch toch. Nieuwe gasten willen natuurlijk graag weer aan een schone tafel zitten.

Ga er maar vanuit dat geen dag hetzelfde is en ook geen feestje zal hetzelfde zijn, er is altijd een leuke afwisseling, ook werk je afwissend met andere leuke collega’s. En ook alleen op de dagen dat je kan.

Goede en slechte dagen. Ons bedrijf is natuurlijk super gevoelig voor het weer, want zeg nu zelf, als het pijpenstelen regent, ga jij ook niet voor je plezier een fietstochtje doen. Dan kan het voorkomen dat we je bellen, omdat er dan weinig gasten verwacht worden. Maar het kon ook andersom, als het echt druk is, om er even samen de schouders er onder te zetten om toch de gasten goed te voorzien. Ja, dat is horeca. Het geeft dan ook wel weer een heel voldaan gevoel. Dus  een beetje flexibel zijn, werkt in ieders voordeel. We moeten het wel samen doen.

Vroeger had de horeca een minder goede naam als zijnde slecht betaalde baan. Maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo. Keurig volgens cao, vakantiegeld en ook vakantie dagen. We hebben zelfs werknemers  die er 3 keer per jaar van op vakantie kunnen, dat bedoel ik maar. Die werken er dan ook knetterhard hard voor. Dan het is ze ook van harte gegund.

Mensen nodig.

Ja, we zijn dus nog mensen nodig, zeker als straks het seizoen weer gaat beginnen, maar ook nu al met name in de weekenden. Wat we dan zoeken is mensen voor de bediening, voor de keuken, de afwas en natuurlijk ook voor de snackbar. Heb je tijd, al is het maar 1 keer in de week, lijkt het je leuk, ook herintreders zijn welkom. Diploma is bij ons echt niet nodig, maar wel goede wil en vriendelijkheid. Voor de goede orde, we zijn min of meer een seizoenbedrijf, het gaat dan hier niet om vaste banen.

Benieuwd geworden of ze bij Het Boskamp ook een baan voor je hebben?

Neem dan gerust contact op met de familie Schrijver

Foto: Pixabay

Door Redactie