Welke boom in jouw gemeente verdient een nationaal podium? De 7e editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar is gestart. Iedereen in ons land kan tot en met 26 mei 2024 een boom met een bijzonder verhaal aanmelden via www.deboomvanhetjaar.nl.

De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese verkiezing Tree of the Year. SBNL Natuurfonds selecteert sinds 2018 de Nederlandse inzending voor deze verkiezing.

Boom met een verhaal

De Boom van het Jaar 2024 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een legende, een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt.

Deze verkiezing is bedacht om meer aandacht voor de enorme betekenis van bomen te verkrijgen: voor klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit. Groen om de hoek verdient meer aandacht; bomen zijn de longen van de aarde.

Ook vertolken bomen een emotionele waarde. Zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. In de afgelopen jaren wonnen onder meer de Bredase Troeteleik, de Moeierboom van Etten-Leur, de Markiezeneik op het Utrechtse landgoed Amelisweerd en de Marialinde in Oisterwijk deze eervolle titel.

Nomineer je boom!

Vanaf heden tot en met 26 mei kan iedereen zijn favoriete boom met verhaal aanmelden. Daarna kiest de vakjury per provincie één boom. Deze 12 genomineerden worden uiterlijk 2 september bekendgemaakt en concurreren met elkaar in een landelijke stemronde.

De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2024. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2025. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 15 deelnemers.

Door Redactie