Wat kost een begrafenis in onze regio? En is natuurbegraven goedkoper of duurder dan op een reguliere begraafplaats? Het zijn vragen die vaak voorbij komen als we met mensen spreken op Natuurbegraafplaats Hoogengraven. Om hier een goed antwoord op te geven hebben we de kosten voor u op een rijtje gezet.

Grafrechten en begraafkosten
Als u een graf koopt, dan wordt u geen eigenaar van de grond. U koopt slechts het recht om op die plek begraven te worden. Op de meeste begraafplaatsen is dit recht vrijwel altijd tijdelijk. Na een periode van 10 tot 30 jaar verloopt dan het grafrecht. De nabestaanden kunnen er dan voor kiezen om die rechten te verlengen, met bijbehorende kosten. Doen ze dat niet, dan heeft de begraafplaats het recht om te ruimen.

Op Natuurbegraafplaats Hoogengraven worden graven niet geruimd. We spreken dan ook van het eeuwigdurend grafrecht. De grafrechten hoeven dus niet verlengd te worden, het graf blijft altijd. De kosten voor het grafrecht zijn eenmalig en worden bij aanschaf betaald.

Onderhoudskosten
Bij een graf is er meestal sprake van jaarlijkse onderhoudskosten. Vaak worden deze vooruit betaald voor dezelfde periode als de grafrechten. Als de grafrechten verlengd worden, zullen ook de onderhoudskosten betaald moeten worden. Op een natuurbegraafplaats worden geen kosten voor onderhoud in rekening gebracht. De natuur zelf zorgt daar voor het graf. Het toekomstige beheer wordt betaald uit een speciaal fonds voor natuur- en bosbeheer.

Grafzerk of niet?
Het is gebruikelijk om een grafmonument te plaatsen op een begraafplaats. Wat een grafsteen kost, is afhankelijk van het materiaal en van de grootte. Op een natuurbegraafplaats zijn dergelijke grafmonumenten niet toegestaan. Op Hoogengraven bieden we onze cliënten kosteloos een bewerkte boomschijf met inscriptie aan. Deze boomschijf vergaat na enkele jaren en symboliseert zo ook de vergankelijkheid van de mens. Een boomschijf kan daarna nog wel vervangen worden. Dan zijn er wel kosten aan verbonden.

Voorbeeld vergelijking grafkosten
In dit voorbeeld vergelijken we de tarieven van een natuurbegrafenis op Hoogengraven met de kosten van een begrafenis in deze regio. Een vergelijking is lastig, omdat alleen op Hoogengraven eeuwigdurende grafrechten bestaan, maar het geeft wel een beeld van de kosten.

Overige kosten
Bij een uitvaart komt meer kijken dan alleen het graf. De aanschaf van een kist, mand of lijkwade en het vervoer van de overledene bijvoorbeeld. Maar ook het versturen van rouwkaarten, het plaatsen van een advertentie en natuurlijk de ceremonie en condoleance. Het is verstandig om deze kosten goed op een rij te zetten en op basis daarvan te bepalen of u hiervoor een uitvaartverzekering afsluit of dat uw spaarrekening al deze kosten dekt. Op Hoogengraven werken we samen met alle uitvaartverzorgers. Zij kunnen u hierover goed informeren. Op onze inspiratiedag zijn meerdere uitvaartverzorgers aanwezig die uw vragen kunnen beantwoorden.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven
Middenweg 6 | 7735 KM Arriën
Tel. 0529-20 80 03
info@hoogengraven.org
www.hoogengraven.org

Door Redactie

Geef een reactie