Richard Wigink en zijn achttien medewerkers leggen zich al ruim dertig jaar toe op beide specialisaties, maar pas sinds 2020 is zijn bedrijf opgesplitst in twee afzonderlijke BV’s. De ‘groene tak’ is Wigink Bos- & Boomverzorging, en de ‘bruine tak’ is Wigink Hooibergen & Gebinten. “Klanten kenden ons altijd al van de ene óf de andere tak, maar weten vaak niet dat we nog veel meer doen”, legt hij uit.

De oorsprong van het bedrijf ligt bij de bos- en boomverzorging, waar Wigink in 1987 als zelfstandig ondernemer mee begon. Aanvankelijk in Heeten, maar sinds 2005 op het huidige, grote terrein in het buitengebied van Holten. “We zijn nog steeds gespecialiseerd in het weghalen van bomen die gevaar kunnen opleveren, van kleine takken tot heel hoge bomen. Vaak voor particulieren, maar ook voor bedrijven en overheden. Het is gespecialiseerd werk, dat je het beste aan een vakman met de juiste apparatuur kunt overlaten. Wij doen het veilig, vakkundig en voorzichtig, met radiografisch of computergestuurde kranen en machines. Met een eigen stobbenfrees kunnen we op nagenoeg elke locatie boomstronken verwijderen en met een eigen harvester kunnen we efficiënt bossen dunnen. We investeren er nog steeds in: onlangs schaften we een elektrische Hoeflon E6-kraan aan. Hoe moeilijker de klus, hoe groter de uitdaging voor ons.” Tegen een betaalbare prijs, tekent Wigink erbij aan: “Mensen zijn geneigd het zelf te willen doen, maar met onze machines gaat het veiliger én veel sneller, waardoor je ongelukken gaat voorkomen.”

De andere bedrijfstak, Wigink Hooibergen & Gebinten, heeft haar activiteiten in de loop der jaren eveneens verbreed. De authentieke hooibergen, bruikbaar voor velerlei toepassingen, vormen nog altijd de basis, maar het aanbod aan materialen en mogelijkheden is door de jaren heen sterk toegenomen. “We zijn gespecialiseerd in authentieke landelijke eiken producten en in maatwerkconstructies, maar eigenlijk kunnen we vrijwel alles maken waar hout aan te pas komt”, zegt Richard Wigink. “Zo leveren we bijvoorbeeld paalhout – ontschorst en geschuurd – aan ‘natuurlijke’ speeltuinen en schoolpleinen. Maar ook houten afrasteringen, houtschijven voor natuurbegraafplaatsen, houtsnippers voor de tuin, knabbelhout voor paarden en zelfs aan theatervoorstellingen die bomen nodig hebben. Vrijwel alles is mogelijk; niets is te gek.”

Wigink produceert ook zelf eindproducten: complete prieeltjes of tuinhuizen, banken en tafels voor binnen en buiten, poorten, kooien en voederbakken, maar ook ambachtelijke constructies als hooibergen en kapschuren met handgemaakte verbindingen en met gesmeed en beslagen ijzerwerk. “We proberen het zo authentiek mogelijk te maken”, aldus Wigink. “We bouwen bijna alles in onze ambachtelijke timmerwerkplaats.”

Naast eigen houtproductie koopt hij ook in uit landen als Duitsland en Frankrijk, vooral douglassparren en eiken. Op zondag 1 oktober houdt Wigink een open dag, waarop onder meer de zagerij in bedrijf is. Overigens kunnen geïnteresseerde groepen ook op afspraak een rondleiding krijgen.

Wigink
Maneschijnsweg 20b, Holten
Tel. 0548-363 883
richard@wigink.nl
www.wigink.nl

Door Redactie

Geef een reactie