——————–

Gebakjesactie in de strijd tegen eenzaamheid
Begin oktober was de landelijke Week tegen Eenzaamheid, lokaal omgedoopt tot Week van de Ontmoeting. Ondanks corona grepen wij deze week aan om samen met Bakkerij van der Most de inmiddels bekende gebakjesactie te verzorgen. Hiermee vragen wij op een luchtige manier aandacht voor eenzaamheid en motiveren wij mensen om langs te gaan bij iemand voor wie bezoek niet vanzelfsprekend is. Ruim 180 mensen hebben meegedaan. 

Natuurlijk los je eenzaamheid niet met één bezoekje op, maar wij hopen dat dat ene bezoekje een vervolg krijgt. Eén op de vier mensen voelt zich regelmatig eenzaam. Als dit langer duurt, ontstaan gezondheidsrisico’s en dus is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Veel mensen vinden dat lastig, maar een steuntje in de rug, een luisterend oor en neutrale tips kunnen wel degelijk helpen.

——————-

Jongerencentrum TraXX
Wij begonnen het jaar net als anders met drukke inlopen, met een bezoek aan Kartplaza en deelname aan de Open Dag van het Carmel College Salland. En toen kwam corona. Jongerencentrum TraXX moest sluiten, maar ondanks de lockdown hielden wij telefonisch en via WhatsApp contact met de jongeren. Ook kwamen wij met een aantal bijzondere initiatieven. 

Wij organiseerden een wekelijkse pubquiz met foto-, vragen- en geluidsfragmentenrondes. Zo hebben wij heel veel gezinnen, buren, vriendengroepen en andere inwoners van de gemeente Raalte een avond afleiding bezorgd. Ook kwamen wij met de speluitleen. Bordspellen als Catan, Keezenspel en 30 Seconds konden niet bij TraXX worden gespeeld, maar thuis natuurlijk wel. 

Tot slot hebben wij koffiemomenten ingevoerd. Nog altijd kunnen jongeren op afspraak en met maximaal twee personen naar TraXX komen voor een kop koffie, een spel of een praatje. Inmiddels zijn de inlopen voor maximaal tien personen ook weer gestart.

———————

Escape Tour
In Raalte, Heino, Laag Zuthem en Nieuw Heeten was onze Escape Tour een groot succes, voor de overige dorpen staat deze tour ook op de planning. In groepen van maximaal vier personen binnen twee uur ontsnappen uit je dorp. Een rugzak gevuld met verschillende puzzels, kistjes met codesloten en opdrachten maken het mogelijk.

——————-

Ambulant jongerenwerk
Jongeren missen het samenzijn. Wij spreken veel jongeren op straat en zien dat zij zich vermaken met wandelen, vissen, fietsen, skaten en soortgelijke activiteiten. Ook hebben wij de voorlichting voor de eerstejaars van het Carmel College Salland weer op kunnen pakken. 

——————–

Jaarlijkse vrijwilligerswaardering
Op 7 december 2020 was het Nationale Vrijwilligersdag. Ook in de gemeente Raalte zijn vele vrijwilligers actief. Niet omdat het moet, maar rechtstreeks vanuit hun hart. Om al die vrijwilligers in het zonnetje te zetten, organiseerde het Vrijwilligerspunt Raalte een spetterende Bingoshow.

——————-

Kenniskaravaan
Met het oog op corona hebben het Vrijwilligerspunt Raalte en de Raalter Uitdaging de Kenniskaravaan dit jaar anders vormgegeven. De webinar ‘1.5 meter verder, hoe doe jij dat als organisatie en als vrijwilliger?’ bleek een uitstekend alternatief.

——————-

Vrijwilligerspunt: hulp vragen is oké
Ondanks de waardevolle inzet van vrijwilligers en de realisatie van mooie initiatieven zijn er nog altijd kwetsbare mensen die het lastig vinden om hulp te vragen. Vooral onder 70-plussers is de schroom groot. Het Vrijwilligerspunt Raalte stuurde 70-plussers in het centrum van Raalte een kaartje met de tekst ‘Hoi, Ik ben benieuwd hoe het met je gaat!’. In reactie op dit kaartje hebben meerdere mensen hulp gevraagd. Ook leverde het vele reacties op voor het geven van hulp, het bieden van een luisterend oor en het maken van een praatje.

Het Vrijwilligerspunt Raalte coördineert vraag en aanbod voor alle inwoners van de gemeente Raalte. Via de website www.vrijwilligerspuntraalte.nl kan iedereen zijn vraag om hulp of aanbod doorgeven. Ook kun je bellen met het Vrijwilligerspunt, telefoon: 06 – 82547456.

——————-

Bakburen
Tijdens de coronaperiode heeft WijZ welzijn Raalte Bakburen nieuw leven ingeblazen én met succes. De bakblikken en -boekjes gaan weer goed rond. In Heeten, Luttenberg, Heino én Mariënheem is al een aantal taarten voor elkaar gebakken.

——————-

Aangepast Badminton Raalte

Ondanks de coronaperiode heeft Jan Stempher met hulp van zijn doelgroep, Sport Service Zwolle en WijZ welzijn Raalte Aangepast Badminton (AB) in Raalte opgezet. AB Raalte is voor mensen met een lichamelijke beperking, al dan niet rolstoelafhankelijk. Onder leiding van trainer Jess spelen zij iedere woensdag van 19.30 tot 21.00 uur in sportzaal de Berkte in Raalte.

——————–

Kaartjesactie voor vrijwilligers in Nieuw-Heeten
Op verzoek van Tonnie was er in deze coronatijd een fleurig kaartje voor iedereen van de groep ‘samen eten op woensdagmiddag’ in Nieuw Heeten. Verzorgd door Lionsclub Raalte en door Peter Veldmaat van Bloemen Korbeld overgedragen aan Anne Eilander van WijZ welzijn Raalte. Samen staan we sterk!

——————–

Welzijn op Recept
Welzijn op Recept is voor jong én oud. Van Klacht naar Kracht! De Welzijnscoach biedt jou een steuntje in de rug.

———————

tel. 0572 367050
www.wijz.nu/gemeente/raalte

Door Redactie