‘Waar nodig gun ik ieder gezin een steuntje in de rug’

Opvoeden is niet makkelijk. Welke ouders lopen niet tegen vragen en/of problemen aan? Om te voorkomen dat problemen te groot worden, startte WijZ welzijn in maart 2018 met Home-Start. Via Home-Start bieden vrijwilligers ondersteuning, vriendschappelijk contact en praktische hulp aan gezinnen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. “Het is fantastisch om deze gezinnen op een laagdrempelige manier te helpen”, zegt Paulien Zandbelt, coördinator Home-Start Raalte. “Graag ondersteunen wij nog meer gezinnen door de huidige groep vrijwilligers uit te breiden.”

Veel gezinnen hebben een mentaliteit van ‘dat los ik zelf wel op’. Doorverwijzers als consulenten van de gemeente en consultatiebureaus zien echter genoeg gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken. “Ik begrijp dat de drempel om hulp te vragen hoog is”, gaat Paulien verder. “Maar de gezinnen waar wij tot nu toe zijn geweest, geven aan dat het echt helpt. Vaak bleek het al genoeg om hun verhaal kwijt te kunnen aan een vrijwilliger die echt de tijd voor ze neemt, om even te horen dat ze het al best goed doen.” Gezinnen kunnen zich altijd zelf aanmelden bij Home-Start, waaraan overigens geen kosten zijn verbonden. Om de drempel wat te verlagen vragen doorverwijzers gezinnen waar nodig of Paulien contact op mag nemen, zodat die bal niet bij hen ligt.

Vrijwilligers gezocht
Nadat Paulien het gezin gesproken heeft, kijkt zij welke vrijwilliger het best bij hen past. “Een goede klik is namelijk heel belangrijk”, aldus Paulien. “Wij zijn dan ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers met verschillende achtergronden.” Wie zich als vrijwilliger aanmeldt, volgt in de eerste helft van dit jaar een basistraining van zes dagdelen in Raalte, maar daar blijft het niet bij. “Ook bieden wij onze vrijwilligers leerzame bijeenkomsten met thema’s als het kinderbrein, leren luisteren, depressie en verlies en rouw. Ook zijn er terugkomdagen om ervaringen met de andere vrijwilligers te delen en natuurlijk ben ik altijd op de achtergrond aanwezig voor de nodige begeleiding.”

Meld je aan!
Loopt u in de opvoeding tegen vragen en/of problemen aan? Of wilt u als vrijwilliger een luisterend oor of helpende hand bieden? Neem dan contact op met Paulien Zandbelt, coördinator Home-Start Raalte, telefoon: 06 – 10352558 of mail: home-startraalte@wijz.nu. Kijk voor meer informatie ook op www.home-start.nl.

—————

“Vorig jaar kreeg ik bij Dimence te horen dat ik in een depressie zat en dat in combinatie met een zwangerschap en bekkeninstabiliteit. Ik kon ons zoontje van drie dan ook niet de aandacht geven die hij nodig heeft. Vriendendiensten Deventer zette mij op het spoor van Home-Start. Ik had er echt wel moeite mee om hulp te vragen, maar achteraf ben ik zo blij dat ik het gedaan heb. Onze vrijwilliger Lidy komt twee keer in de week om te kijken hoe het gaat. Zij praat en speelt met ons zoontje, zodat ik even tijd voor mijzelf heb. Ook kan ik met al mijn vragen over de opvoeding bij haar terecht. Ik zie dat ons zoontje er echt baat bij heeft en dat geldt overigens ook voor mijzelf.”

Mariska, gezin Home-Start Raalte

—————

“Ik heb in de kinderopvang gewerkt, waar je een kind niet in de thuissituatie kent en bepaald gedrag of een vraag alleen met de ouders kunt bespreken. Als vrijwilliger van Home-Start ben ik in het gezin aanwezig en kan ik echt iets betekenen. Ik ben nu vijf maanden bij het gezin van Mariska betrokken en merk dat de ondersteuning van moeder en kind rust geeft. Ik geef niet alleen aandacht aan hun zoontje, maar biedt ook een luisterend oor aan de moeder. We hebben echt een band opgebouwd. Ook als vrijwilliger kun je op goede begeleiding rekenen. In het contact met Paulien kun je aangeven met welke ondersteuningsvragen je wel of juist niet aan het werk wilt. Er zijn regelmatig themabijeenkomsten, waarvoor je ook zelf onderwerpen mag aandragen. Tijdens de terugkomdagen met andere vrijwilligers is er ruimte om ervaringen te delen. Met dit alles is Home-Start ook voor mij een verrijking.” 

Lidy, vrijwilliger Home-Start Raalte

—————

Door Redactie

Geef een reactie