‘Het waardevolle contact tussen inwoners, daar doen we het voor’

Wil je een leuke activiteit in jouw dorp organiseren? Of zie je mogelijkheden om ontmoeting en participatie te stimuleren? De opbouwwerkers van WijZ welzijn ondersteunen ideeën van inwoners die de leefbaarheid in Raalte, Heino en de andere dorpen in de gemeente Raalte versterken. Ook komen zij zelf met initiatieven als signalen uit de dorpen erom vragen. “Dat levert elke keer weer waardevolle contacten tussen inwoners op en daar doen we het voor”, zeggen de betrokken opbouwwerkers Roxane de Pina, Silke Schuurman en Saskia Pijnappel. 

Net als vorig jaar nodigen de opbouwwerkers inwoners van de verschillende dorpen uit in te haken op de Goedgemutste Breicampagne van Innocent Drinks. Tijdens deze campagne breien dames (en heren) wollen mutsjes voor het goede doel. Innocent zet deze mutsjes op hun flesjes en voor elke verkochte smoothie gaat er twintig cent naar het Nationaal Ouderenfonds, met als doel een eind te breien aan eenzaamheid onder ouderen. “In Nieuw Heeten wordt de draad zeker weer opgepakt”, vertelt Silke. “Na de campagne van vorig jaar bleef het groepje creatieve dames bij elkaar komen en dat zien wij graag.” Inwoners die op eigen initiatief een groep vormen, kunnen bij de opbouwwerkers terecht voor breigaren, beschikbaar gesteld door ondernemers van de Raalter Uitdaging. “Wilt u ook de naalden oppakken, maar heeft u geen groep? Neem contact op, wij gaan graag met u op zoek.”

Wijksafari
In Raalte gaan de opbouwwerkers sinds kort ook op wijksafari. “We bellen dan spontaan bij mensen aan om ze uit te nodigen voor een kop koffie met iets lekkers”, legt Roxane uit. “De één loopt direct mee, de ander kijkt eerst de kat uit de boom, maar altijd zien we leuke gesprekken ontstaan. Zo greep een nieuweling in de wijk deze kans aan om in contact te komen met de buren die er al ruim veertig jaar wonen.” De wijksafari is een mooie manier om onderling contact te stimuleren en voor de betrokken zorg-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties een goed moment om te horen hoe het gaat. “Om een band op te bouwen, gaan we binnenkort voor een tweede safari naar de Dahliastraat, Aar van de Werfhorstsingel en Groenling. Waar we de keer daarop aanbellen, is nog een verrassing.”

Bakburen
Bijzonder lekker (en leuk) is het nieuwe initiatief Bakburen, waarbij dorpsgenoten elkaar letterlijk en figuurlijk met één blik ontmoeten. “Het idee is simpel”, zegt Saskia. “Je bakt een taart en brengt deze naar een ander, bij voorkeur naar iemand bij wie je niet zo vaak over de vloer komt. Met zo’n lekkere binnenkomer word je zeker enthousiast ontvangen. Degene die de taart heeft gekregen, vult het blik opnieuw om het vervolgens weer door te geven. Hou je niet van bakken, dan mag je natuurlijk ook kant-en-klare koekjes in het blik doen; het contact is er niet minder om.” Inmiddels zijn er al in meerdere dorpen Bakburen actief. Kijk op www.facebook.com/kernteamsgemeenteraalte om de bakblikken te volgen of beter nog, doe mee en meld je aan via raalte@bakburen.nl.

—————–

Wie helpt mijn idee realiseren?!
Heeft u ook de behoefte of een goed idee om de leefbaarheid in uw dorp te versterken? Maar weet u niet waar te beginnen? Neem dan contact op met de aan uw dorp gekoppelde opbouwwerker van WijZ welzijn. Zij helpt u graag op weg om een idee, eventueel in samenwerking met dorpsgenoten, om te zetten in het gewenste resultaat.

Opbouwwerk Raalte Noord en Raalte Centrum/Zuid
Roxane de Pina, telefoon: 06 – 12507481 of mail: r.depina@wijz.nu

Opbouwwerk Heino en Nieuw Heeten
Silke Schuurman, telefoon: 06 – 41613398 of mail: s.schuurman@wijz.nu

Opbouwwerk Laag Zuthem, Lierderholthuis, Mariënheem, Heeten, Luttenberg en Broekland
Saskia Pijnappel, telefoon: 06 – 13678478 of mail: s.pijnappel@wijz.nu

—————-

Door Redactie

Geef een reactie