Jongerenwerk voor jongeren

In onze rol van ambulant jongerenwerker zoeken wij jongeren op in hun eigen omgeving. In 2019 gaven wij voorlichting over sexting en social media bij Landstede en het Carmel College Salland. Tijdens de Open Moskee Dag hebben wij met succes een sportactiviteit voor jongeren georganiseerd.

Elke woensdag is er tussen 14.00 en 17.00 uur een Tienerinloop in Jongerencentrum TraXX. Tieners zijn ook elke eerste vrijdag van de maand van 18.30 tot 21.30 uur welkom op onze Tieneravond. Een aantal tieners waren betrokken bij het Duurzame Kunstwerk in de Bibliotheek Raalte.

Het afgelopen jaar werkten wij samen in het duo-overleg, migrantenoverleg en met de conciërge van een basisschool. Bij de zeventien meldingen van overlast of vandalisme gingen wij met jongeren in gesprek en zelfs drie keer op huisbezoek. 

Bruno Tavares

—————————

Jongerencentrum TraXX, een fijne plek

Ook in 2019 stond de deur van Jongerencentrum TraXX regelmatig open voor jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 21 jaar. Het was een jaar vol leuke activiteiten met onder andere een darttoernooi door één van de jongeren georganiseerd.

Met het spel Hunted, een potje volleybal en spannende pubquiz was de competitie met de politie opnieuw een groot succes. Ook hebben wij jongeren geholpen bij hun financiën en het zoeken van een baan. Wij hopen dat in 2020 nog meer jongeren TraXX als een fijne plek weten te vinden.

Gezien de positieve reacties van de betrokken jongeren en hun ouders zijn wij trots op de maandelijkse avonden van de Raalter Autisme Soos (RAS). Daarnaast hebben wij samen gegeten en een mooie tijd bij de escaperoom neergezet. RAS gaat verder met in 2020 hopelijk een nog grotere groep.

Ilse Waanders

—————————–

Meldpunt Eenzaamheid brengt meer plezier

Wij helpen om eenzaamheid te lijf te gaan. Wat zijn wij trots op de 65 mensen die het afgelopen jaar de moed hadden om hulp te vragen, op pad te gaan en dingen uit te proberen. Het bracht ze verbinding en meer plezier in het leven. 

Trots zijn wij ook op onze vrijwillige welzijnscoaches die voor hen klaar stonden. En natuurlijk ook op al die vrijwilligers betrokken bij mooie ontmoetingen met initiatieven als Bakburen, het Soepcafé, de Gebakjesactie, Wereldmaaltijden, Ontmoetingslunch en meer. Ook zijn we trots op deelname van de wandelgroep aan de SW4D en de opening van Ontmoetingscentrum ‘Kom d’r in Raalte’. 

In 2020 hopen wij eenzaamheid verder tegen te gaan, onder oud én jong. Juist als je jong bent, is er veel aan toe doen. Neem de eerste stap en wij helpen je graag verder. Om nog meer mensen te helpen, zoeken wij nieuwe, betrokken vrijwilligers met een warm hart.

Tamara van der Zee

——————————–

Opbouwwerkers helpen actief mee

Wij ondersteunen initiatieven van inwoners en komen met eigen ideeën die de leefbaarheid in alle dorpen van de gemeente Raalte versterken. In 2019 bracht het een extra rolstoel voor de rol- en wandelclub en een nieuw setje kaartplankjes voor ouderen in Broekland. In Mariënheem waren wij betrokken bij Nationale Pannenkoekendag. 

Wij dachten mee over nieuwe activiteiten voor jongeren in Lierderholthuis en voor ouderen in Luttenberg, waar overigens weer veel animo was voor de Goedgemutste Breicampagne. Acht keer gingen wij op Wijksafari om in drie verschillende wijken buurtbewoners met elkaar te verbinden. Dit alles geven wij in 2020 graag een goed vervolg. 

Gemeente breed waren wij betrokken bij de Omgevingsvisie, het subsidiebeleid Roalter geld, dat telt, Letter voor Letter in de strijd tegen laaggeletterdheid en een dementievriendelijke samenleving. 

Saskia Pijnappel en Kamal Ramkalup

———————————–

Waardevol seniorenbezoek

Al jaren zet ons team seniorenbezoeken zich vol enthousiasme in voor de senioren in de gemeente Raalte. Door hun inzet zijn er ook in 2019 weer veel senioren in Raalte geholpen met het vinden van een antwoord op hun hulpvraag, het ondernemen van activiteiten of ontmoeten van andere mensen. Natuurlijk zijn wij enorm trots op ons team, dat ons de kans geeft om in 2020 nog meer senioren in de gemeente Raalte te ondersteunen.

Silke Schuurman

———————————–

Vrijwilligerspunt Raalte op de kaart

Het was een goed jaar! Tijdens NLdoet staken 240 leerlingen van het Carmel College Salland bij 18 organisaties vrijwillig hun handen uit de mouwen.  De DankZij vrijwilligersavond is in een nieuw jasje gestoken, goed voor een bedankje aan 341 vrijwilligers. 

Wij lanceerden het Maatjespunt en organiseerden geslaagde workshops en trainingen. In samenwerking met de Raalter Uitdaging hebben we drie keer een Kenniskaravaan georganiseerd. Ook kwam er een nieuwe website, kijk op www.vrijwilligerspuntraalte.nl.

In 2020 willen wij het vrijwilligerswerk nog beter op de kaart zetten en toegankelijker maken voor iedereen. Denk aan flexibel vrijwilligerswerk, waarover meer op de website. Zo benutten wij nog meer kwaliteiten van mensen en maken wij nog meer organisaties blij met de inzet van vrijwilligers.

Mirjam Bongertman, Silke Schuurman,
Celia van der Vegte en Paulien Zandbelt

 

 

Door Redactie

Geef een reactie