‘Kom erbij tijdens de Week van  de Ontmoeting’

Net als in voorgaande jaren staat de eerste week van oktober landelijk in het teken van de Week tegen Eenzaamheid. In Raalte noemen wij het de Week van de Ontmoeting. Dat klinkt in onze oren een stuk vriendelijker. Erna Klok, sinds juni 2020 welzijnswerker bij WijZ welzijn, is verantwoordelijk voor het meldpunt Eenzaamheid en vertelt graag meer over eenzaamheid en de Week van de Ontmoeting, die dit jaar van 1 tot en met 8 oktober plaatsvindt.

Eerst wil ik even stilstaan bij eenzaamheid en eenzaamheidsgevoelens. Die gevoelens zijn er zo nu en dan bij iedereen, maar bij sommige mensen blijven ze langdurig aanwezig. Dat ligt zeker niet aan de leeftijd. Een gevoel van eenzaamheid speelt bij jonge en oude mensen. Eenzaam zijn is een gevoel dat je ervaart. Je bent je eigen graadmeter. Eenzaamheid wordt (pas) een probleem wanneer het je ongelukkig maakt of je functioneren in de weg staat.” 

Hoe ga je om met eenzaamheid?
“Dat is geen makkelijk een-tweetje. Als wij het precies wisten, voelden veel minder mensen zich eenzaam. Wel is bekend dat de degene die zich eenzaam voelt er zelf mee aan de slag moet. De omgeving kan daarbij helpen, maar iemand moet echt zelf het  gevoel van eenzaamheid doorbreken. Vaak moet je het patroon doorbreken, dat ervoor zorgt dat je je eenzaam voelt. Soms moet je iets in je situatie, in je omgeving of bij jezelf anders gaan doen. Dat is niet makkelijk. Wil je dat iemand met je meedenkt, doe dan een beroep op het meldpunt Eenzaamheid van WijZ welzijn. Samen kijken we wat nodig is om je minder eenzaam te voelen of om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan.”

Wat kunnen mensen in de omgeving doen?
“Ook in deze coronatijd kun je echt wel wat doen. Natuurlijk moeten we afstand blijven houden, maar dat wil niet zeggen dat een praatje of bezoekje er niet in zit. Neem wel altijd de maatregelen in acht en wees extra voorzichtig bij kwetsbare mensen. Maar vraag vooral of iemand een bezoekje op prijs stelt, één op één kan en mag zeker. De anderhalve meter is dan geen probleem en je hebt alle aandacht voor de ander. En als je wilt, kun je een gebakje meenemen.”

Erna Klok | Sociaal werker WijZ welzijn
Senioren | Ouderenadvies | Meldpunt Eenzaamheid
Telefoon: 06-10711271 | Mail: e.klok@wijz.nu

——————————-

Wat is er te doen in de Week van de Ontmoeting?
Kom erbij! Met dit motto sluiten we met onze Week van de Ontmoeting aan bij de landelijke campagne. Daarbij staan we dit jaar wel voor een uitdaging, want corona doet overal waar we elkaar ontmoeten mee. Maar met elkaar kunnen we deze uitdaging zeker aan. 

Gebakjesactie
Ook dit jaar is het mogelijk om twee gebakjes mee te nemen wanneer je bij iemand op bezoek gaat. Check vooraf wel even of diegene een bezoek op prijs stelt. Als dat zo is, kun je begin oktober twee gebakjes ophalen bij Bakkerij van der Most. Doe je mee? 

Neem dan voor meer informatie contact op met het Meldpunt Eenzaamheid, telefoon: 038 – 4569700 of mail naar receptiedekern@stdekern.nl.

En verder…
In wijkcentra De Buut en Het Centraal Hart worden de activiteiten weer opgestart. Loop eens binnen voor een kennismaking en een kopje koffie. Je bent van harte welkom. Jongerencentrum TraXX heeft zijn activiteiten volkomen coronaproof gemaakt. Op anderhalve meter afstand kan veel meer dan je misschien denkt. Loop gerust eens binnen! Naast deze activiteiten zit er nog meer in de pijplijn, maar daarvoor moeten we de laatste puntjes nog op de i zetten. Blijf op de hoogte via onze website www.wijz.nu, de lokale en sociale media.

————————————

Door Redactie