De boerderij is gelegen op het landgoed ’t Rozendael, precies tussen de dorpen Lierderholthuis en Heino. Sinds 2006 vinden (jong)volwassenen er een werkplek. De meeste deelnemers hebben Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Op de boerderij is van alles te doen. Verzorgen van de dieren, werken in de tuin, koken en bakken, klussen en kloven, de klanten bedienen in het winkeltje of op het terras, enz. Er wordt vaak in kleine groepjes gewerkt. Ontspannen en met heel veel plezier. ‘Ze snappen me hier tenminste’, zegt een deelnemer.

Samen op zoek

Begeleiders en deelnemers leren van elkaar. Met scholing, gekoppeld aan de praktijk van alledag, heeft het team een specialisme rondom autisme ontwikkeld. Door te willen weten en begrijpen hoe autisme werkt, zijn ze in staat om goede ondersteuning te geven. Zuz & Zo hanteert de methodiek van Autisme Centraal (Gent). Die methodiek geeft veel handvatten om het ‘anders denken’ van mensen met ASS te begrijpen.

Zuz & Zo biedt tegenwoordig meer dan dagbesteding. Veel deelnemers krijgen individuele ondersteuning in de vorm van gesprekken of in de vorm van een wandeling of andere activiteit. Doel kan zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen, je eigenheid beter te leren kennen, je sociale vaardigheden te ontwikkelen of te werken aan structuur en zingeving.

Wonen

Ook buiten de boerderij krijgen mensen ondersteuning. Samen koken, boodschappen doen, de was, de schoonmaak, de agenda doornemen, en alles wat daar nog meer bij komt kijken. Doel is altijd een zo zelfstandig mogelijk leven, maar wel met kwaliteit. Begeleider en deelnemer zoeken samen uit wat passend is.

Voor veel deelnemers is het lastig om een goede woonsituatie te vinden. Dat was voor ouders reden om een stichting in het leven te roepen. Dit ouderinitiatief ontwikkelt samen met Zuz & Zo en landgoed ’t Rozendael plannen voor 12 woonruimtes dicht bij de boerderij. Als het zover is zal het team van Zuz & Zo de woonbegeleiding op zich nemen.

Boerderij Zuz & Zo
Nieuw Wetering 1, 8144 RA Lierderholthuis.
Bel: 0572-391230 of 06-57020742
Of kijk op www: zuzenzo.nl
fb: @boerderijzuzenzo
insta: @boerderij_zuz_en_zo.

Winkel en terras in het seizoen open op donderdag en vrijdag.

Door Redactie

Geef een reactie