Het is een opvallend pand, de oude boerderij aan de Hofstedelaan 14 in Raalte. In deze voormalige woning van de tuinman van Angeli Custodes huist de dagbesteding van ZGR voor mensen met dementie en psychische klachten. Een fijne plek met de Sallandse mentaliteit waar Diny en Tonny samen met vrijwilligers zorgen voor een zinvolle besteding van de dag.

In de afgelopen jaren is de vraag naar een zinvolle dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie of psychische klachten gegroeid. Omdat er steeds minder plek is in de verzorgingstehuizen zijn mensen genoodzaakt langer thuis te blijven wonen. Het gevolg daarvan is dat voor hen het sociale leven snel kleiner wordt en een zinvolle invulling van de dag soms ontbreekt. Deze mensen kunnen, met indicatie, terecht bij ZGR De Boerderij, waar ze met open armen ontvangen worden.

De activiteiten worden begeleid en georganiseerd door Diny en Tonny, beide ‘gespecialiseerd medewerker welzijn’. Soms zijn deze activiteiten individueel, soms met de hele groep. Tonny: “Veelal zijn het creatieve activiteiten gericht op het seizoen, gymnastiek in de stoel en het trainen van het geheugen.”

“We zijn een zogeheten ‘plus-locatie’, wat betekent dat we maximaal vijf deelnemers tegelijk hebben. Zo kunnen we ze de aandacht geven die ze nodig hebben.” De persoonlijke benadering vinden ze enorm belangrijk. “We spreken het Sallands dialect en noemen iedereen bij de voornaam. Alleen daardoor al zien we de deelnemers opfleuren.”

Terug in de tijd èn bij de tijd!
“De meeste deelnemers komen ’s morgens om 10 uur met de taxi. We beginnen dan eerst met een kopje koffie.” Daarmee komen ze gelijk bij de kracht van het pand en de inrichting. “Het zijn juist die kleine details. De koffie zetten we met een modern koffiezetapparaat, maar schenken we uit in een ouderwetse kan. Daarnaast hebben we veel oude spulletjes, hangen er gehaakte gordijntjes voor de ramen en staan er oude kastjes. Het is prachtig om te zien hoe onze deelnemers daar op reageren.”

Veelal schuiven er ook vrijwilligers aan tijdens de koffie. Zij zijn mede onderdeel van het succes van ‘De Boerderij’. Diny: “Zij brengen bijvoorbeeld de verhalen uit het dorp mee en geven daarmee de deelnemers het gevoel dat ze nog ècht onderdeel van de samenleving zijn. Zo proberen we onze deelnemers ook bij de tijd te houden.”

Ruimte voor partner of mantelzorger
De dagbesteding bij ‘De Boerderij’ is niet alleen een uitkomst voor de deelnemers zelf, maar ook voor de eventuele partner of mantelzorger. “Het geeft soms net dat beetje lucht. De zorg is soms intensief en zo hebben ze even tijd voor zichzelf.” Naast de activiteiten serveren ze bij ‘de Boerderij’ ook een warme maaltijd.

Om aansluiting te blijven houden met het thuisfront rapporteren medewerkers Diny en Tonny dagelijks de bevindingen per deelnemer. Dat geeft niet alleen de partner of mantelzorger inzicht in hoe het met iemand gaat, maar het geeft daarnaast ook gesprekstof. “We horen wel eens dat deelnemers thuis niet meer kunnen vertellen wat ze gedaan hebben. Op deze manier geven we het thuisfront de mogelijkheid om er over te kunnen praten.” Daarnaast is deze rapportage erg praktisch voor overleg met de thuiszorg, huisarts of andere zorgverleners.

Al vijf jaar een fijne plek
Enkele weken geleden vierden ze bij ‘De Boerderij’ het vijfjarig jubileum. “We zijn een dagje uit geweest, er was een bingo, een optreden en de binnen- en buitenkant was versierd. We hebben er met elkaar enorm van genoten.”

“Het geeft soms net dat beetje lucht”

Heeft iemand in je omgeving dementie of psychiatrische klachten? En denk je dat dag-besteding bij ’De Boerderij’ iets voor hem/haar kan zijn? Neem dan contact op met Diny en Tonny voor een vrijblijvende kennismaking.

Dagbesteding ‘De Boerderij’
Hofstedelaan 14, Raalte
Maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met ZGR via 0572-744050 of www.zgr.nl

Door Redactie