Een tuin vol kleurrijke bloemen, fladderende vlinders, vogels die fluiten en egels die rondscharrelen is prachtig om te zien. Niet alleen is het een plezier om naar te kijken, maar het is ook cruciaal voor de biodiversiteit in jouw omgeving. Wist je dat jij als tuineigenaar zelf invloed uit kunt oefenen op welke beestjes er in jouw tuin verschijnen? Ontdek hoe je jouw tuin diervriendelijk kunt maken en zo een gastvrije omgeving kunt bieden aan insecten en andere dieren.
Vijf tips om je tuin gastvrij te maken voor dieren
Verlang jij ook naar levendige en bruisende tuin? Dan is het zaak om je tuininrichting hier op aan te passen. Met een groene en gevarieerde tuin maak jij het aantrekkelijk voor allerlei beestjes, van insecten tot vogels en andere dieren. Zorg voor voldoende voedsel, beschutting en nestmogelijkheden en laat jouw tuin vanzelf ontdekken door dieren. Wij helpen je graag op weg met vijf praktische tips.
Tip 1: plant bomen en struiken met een dichte takkenstructuur
Jouw tuin kan een ideale schuilplaats zijn voor vogels en egels. Je maakt het aantrekkelijk om in jouw tuin te vertoeven door bomen en struiken met een dichte takkenstructuur aan te planten. Zo geef je deze dieren de kans om zich ergens achter te verschuilen. Ook een hoekje in jouw tuin met een nonchalante, natuurlijke uitstraling kan wonderen doen. Door bladeren en takken rond te laten slingeren creëer je een fijne plek voor vogels en egels om zich te nestelen.
Tip 2: zorg voor bloeiende planten
Een tuin vol kleurrijke bloemen trekt de aandacht van bijen en vlinders. Hoe langer deze bloemen blijven bloeien, hoe langer deze insecten kunnen genieten van voedsel in jouw tuin. Een aantal voorbeelden zijn: lavendel, hemelsleutel en zonnehoed. Er zijn er echter nog veel meer. Check deze link maar eens.
Tip 3: laat uitgebloeide planten in de winter staan
Haal uitgebloeide planten niet weg in de winter, maar laat ze staan. Ze bevatten nog voedsel en dienen als schuilplaats voor allerlei dieren. Veel insecten overwinteren in holle stengels of onder afgevallen bladeren. Door de uitgebloeide planten niet op te ruimen creëer je een leefomgeving voor deze dieren. Bovendien zorgen de uitgebloeide planten voor een mooie, natuurlijke uitstraling in de winter. Je kunt de planten in het voorjaar alsnog terugsnoeien of opruimen.
Tip 4: zet een waterschaal in de tuin
Naast voedsel hebben dieren water nodig om te drinken en te wassen. Biedt daarom voldoende water in de tuin aan vooral tijdens warme en droge periodes. Een waterschaal is een eenvoudige en effectieve manier om dit te doen. Let er op dat je de schaal regelmatig bijvult en schoonmaakt om ziektes te voorkomen. Zet de schaal op een beschutte plek, zodat dieren zich veilig voelen en gemakkelijk kunnen drinken. De waterschaal moet niet te diep zijn, zodat kleine dieren zoals bijen en vlinders er ook bij kunnen. Heb je veel ruimte in je tuin dan kan je overwegen om een natuurlijke tuinvijver aan te leggen. Dit is een geweldige aanvulling op je tuin en trekt dieren zoals kikkers, salamanders en libellen aan. Vergeet niet dat een vijver onderhoud vereist dus denk er goed over na voordat je hieraan begint.
Tip 5: ga voor een natuurlijke haag
Schuttingen zijn niet goed voor dieren zoals egels. Een natuurlijke haag is een betere keuze. Ook voor het milieu, het verbetert de luchtkwaliteit door CO2-opname. Kies voor een inheemse soort, die goed is aangepast aan het lokale klimaat en bodemtype. Kies een haag die past bij de grootte van jouw tuin. Een haag kost meer tijd en moeite dan een schutting, maar bedenk je dat dieren er ontzettend veel profijt van hebben. Niet alleen betekent een haag voedsel, maar ook een schuilplaats en nestgelegenheid.
Bron: milieucentraal.nl