Plezier in het zwemmen en overleven in het water
Goed leren zwemmen is belangrijk. Maar veel belangrijker nog, is om te leren overleven in het water. Dat is het motto van Zwemschool de Walvis. ‘Springen in het water doen kinderen in een zwembroek of in een badpak. Maar vallen in het water gebeurt doorgaans met veel meer kleding aan’. Het is precies de reden dat zwemschool de Walvis het traject Survival ABC van ZwemOnderwijs Nederland (ZON) volgt. Eigenaar Ruud Heijt: “Om de week zwemmen de kinderen bij ons al met kleding aan. Bovendien wordt er vanaf diploma B geoefend met het thema ‘Help je vriendje of vriendinnetje’. Vanaf het vierde levensjaar kunnen kinderen leren zwemmen. Ze volgen iedere week een zwemles van twee uur. Omdat kinderen zoveel moeten leren voor de huidige zwemdiploma’s, bieden we alle oefeningen aan in het zogenaamde Blokkenonderwijs. Goed leren zwemmen, wisselen we af met even lekker spelen en pauzes om iets te eten en te drinken. Een twee uur durende zwemles geeft veel minder druk en in dit tijdsbestek is er alle tijd en aandacht voor het herhalen van oefeningen.”

ZwemOnderwijs Nederland
Ruud: “Sinds 2005 ben ik algemeen directeur van ZON, ZwemOnderwijs Nederland. Zestig zwemscholen zijn hierbij aangesloten. Ik werk nauw samen met Lambert Eikelboom. Hij is naast zwemleraar bij de Walvis ook Supervisor Zwemexamens bij ZON en bepaalt de maatstaf, door het kwaliteitsniveau van de aangesloten zwemscholen te vergelijken en tot het landelijk niveau te komen.”

Deja-Vu
Afgelopen jaar bestond Zwemschool De Walvis 20 jaar. Ruud Heijt is begonnen op 3 juli 1997 en heeft inmiddels een heel team om hem heen. De zwemschool is in deze regio te vinden op Camping Heino, Hotel de Zwaan Raalte, Vakantiepark de Luttenberg en verder in Hardenberg, Nieuw Heeten, Ootmarsum en Lattrop. Veel ouders en kinderen in deze contreien kennen Ruuds zonen, de zwemonderwijzers Tim en Bas Heijt, net als de zwemonderwijzeressen Ilonka, Jacqueline, Ans en Alie. Ruud zelf is tegenwoordig vooral druk met overkoepelende werkzaamheden. Dat is wel eens anders geweest, want hij is bijna in het water opgegroeid. Ruud: “Toen ik indertijd klaar was met mijn eigen zwemlessen, trof mijn moeder me huilend aan op mijn kamertje. Ik was zo verdrietig dat de zwemles voorbij was.” Na het behalen van zijn diploma’s liet het water Ruud daarom niet meer los. Eerst deed hij fanatiek aan wedstrijdzwemmen waarbij hij in de categorie ‘jongens onder de acht, tien en twaalf jaar’ Overijssels kampioen werd. Eenmaal op de leeftijd van twaalf trok waterpolo hem in die mate aan, dat hij al snel op hoog niveau speelde in de leeftijdsklasse 12 – 25. “Alle zwembaden in Nederland heb ik daardoor gezien, vervolgt Ruud. En mooi om te ervaren, wanneer ik nu in een van deze zwembaden kom, ik telkens een deja-vu heb naar mijn jongere jaren.” Nadat Ruud de Pabo afrondde was de drang naar onderwijzen groot, maar dan vooral in het water. Vakdidactiek en Pedagogiek kwamen daarbij goed van pas. Hij vervolgde de Pabo met de praktijkopleiding Zwemonderwijs. Een meer dan logische keuze in het leven van Ruud Heijt. Zo werd zwemschool de Walvis geboren, met de 4 k’s als belangrijkste peilers: Kindvriendelijk, Kwaliteit, Klantvriendelijk en Klasse.

Wenst u meer informatie? Of wilt u uw kind opgeven? Neemt u dan contact op met Zwemschool de Walvis.

Zwemschool de Walvis
06 – 21 85 66 32
www.zwemschooldewalvis.nl
www.facebook.com/zwemschooldewalvis
info@zwemschooldewalvis.nl

Door Redactie

Geef een reactie