Raalte mag dan wel een nuchter Sallands dorp zijn, maar zelfs hier vormen digitale ontwikkelingen een vast onderdeel van het leven. Je hoeft echt geen techneut te zijn om te merken dat de manier waarop mensen hier leven, werken en ontspannen flink aan het verschuiven is. Smartphones, apps, en alles wat ‘online’ is, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld – of je nou bij de Jumbo staat of op het terras van een lokaal café zit.

Online gokken: van schimmig naar mainstream

Waar je vroeger stiekem op een foute website ergens in een donker hoekje van het internet zat te klikken, kun je tegenwoordig gewoon via erkende platforms online gokken. Sinds de legalisering van online kansspelen in Nederland in oktober 2021 zijn er meerdere platforms bijgekomen waar je met een gerust hart kunt inzetten. En dat gebeurt dus ook in Raalte. Jongeren én ouderen wagen regelmatig een gokje, bijvoorbeeld op sportwedstrijden of bij online poker.

Wat ook vaker voorvalt, is Nederlanders die buiten Cruks register gokken bij buitenlandse goksites – weliswaar met een vergunning, dus dit is perfect veilig en betrouwbaar. Waarom? Simpel: hier krijgen ze toegang tot een breder spelaanbod, grotere bonussen en anonieme betaalmethoden.

Boodschappen doen is niet meer wat het was

Winkelen in Raalte is ook een stuk digitaler geworden. Natuurlijk zijn de winkels in het centrum nog springlevend, maar veel inwoners combineren dat tegenwoordig met online boodschappen. Vooral de supermarkten hebben flinke stappen gezet. Albert Heijn en Jumbo bieden al langer bezorging, en ook Plus in Heino doet vrolijk mee.

Ouderen maken hier steeds vaker gebruik van, zeker sinds de pandemie. Het gemak van alles thuis laten bezorgen – van hagelslag tot wasmiddel – wint het soms van het praatje bij de kassa. Maar goed, dat praatje kan je tegenwoordig ook via een app met de klantenservice doen.

Bankzaken? Alles met een vingerafdruk

Papieren overschrijvingsformulieren zijn allang geschiedenis. Tegenwoordig doe je in Raalte je bankzaken gewoon met je duim of gezicht. ING, Rabobank en ABN AMRO hebben hun apps strak op orde, en zelfs mensen die zichzelf als ‘digibeet’ zien, krijgen het voor elkaar om een tikkie te sturen.

Contant geld zie je steeds minder. Op de markt op maandag wordt nog wel eens met munten afgerekend, maar zelfs daar verschijnen mobiele pinautomaten. Wat dat betreft gaat het hard. Voor jongeren is een fysieke bank zelfs iets waar ze nauwelijks nog binnenlopen. Alles gebeurt mobiel – tot aan het hypotheekadvies.

Praten met elkaar is veranderd

Even bij iemand langsgaan zonder te bellen? Doen mensen bijna niet meer. WhatsApp-groepen zijn in Raalte net zo gewoon als de vrijdagmiddagborrel. Van buurtapps tot sportteamgroepen: iedereen zit wel in een paar digitale kringen.

Dat is handig, maar het maakt ook dat sommige dingen vluchtiger zijn geworden – een verjaardagsuitnodiging of nieuwjaarswensen komen nu bijvoorbeeld via een berichtje in plaats van een kaartje.

Vrije tijd gaat steeds vaker digitaal

In het weekend naar het HOFtheater? Kan, maar je koopt je kaartje nu gewoon via een app. Filmpje kijken? Netflix, Videoland of Disney+ zijn enorm populair in Nederland. Vooral tijdens regenachtige dagen (en daar zijn er in Raalte nogal wat van) is dat ideaal.

Lokale verenigingen maken ook steeds vaker gebruik van digitale tools. Denk aan inschrijven via Sportlink of livestreams van sportwedstrijden als je er niet bij kunt zijn.

Door Redactie