Het aantal ouderen dat wordt opgelicht door nepagenten blijft flink stijgen. In de eerste helft van 2025 registreerde de politie al 6496 incidenten, bijna net zoveel als in heel 2024 (8329). Criminelen doen zich voor als agenten en weten vooral ouderen met slimme babbeltrucs waardevolle spullen afhandig te maken.
Om ouderen te waarschuwen, starten de politie en Omroep MAX een landelijke campagne met de slogan:
“Is het een nepagent, of is het oké? Check het via 112.”
De oplichters bellen vaak eerst op of sturen een brief. Daarna komen ze zogenaamd “waardevolle spullen in veiligheid stellen” vanwege een dreigende inbraak. Ze gebruiken daarbij politie-uniformen of bekende namen om geloofwaardig over te komen.
De impact van deze babbeltrucs is groot. Veel slachtoffers durven uit schaamte geen aangifte te doen, waardoor het werkelijke aantal waarschijnlijk nog hoger ligt. De politie benadrukt dat zij nooit aan de deur komen om sieraden, contant geld of bankpassen op te halen.
Wijkagent Mae Scheurink legt uit: “Ouderen zijn niet naïef, maar raken overdonderd. Het vertrouwen in de politie is dan helemaal weg.”
De campagne start bewust in de zomervakantie, omdat veel familieleden dan op vakantie zijn en niet kunnen adviseren. De politie roept op om altijd te bellen met 112 bij twijfel. Ook ontvangen veel ouderen via MAX een flyer met informatie en tips.
Jan Slagter van Omroep MAX: “De verhalen zijn echt schrijnend. We willen mensen waarschuwen en de daders stoppen.”
Meer informatie over de campagne en tips zijn te vinden op www.politie.nl.