‘Zo dankbaar om kwetsbare ouderen te helpen met gezonde voeding’ 

Bij diëtisten denk je al snel aan afvallen, maar de diëtisten van Carinova zorgen er juist voor dat kwetsbare ouderen die nog thuis of bijvoorbeeld op woonzorglocatie De Hartkamp in Raalte wonen niet (verder) afvallen. De cijfers liegen er niet om: in ons land is vijftien procent van de thuiswonende ouderen ondervoed, in verpleeghuizen zelfs twintig procent. “Bij ondervoeding lopen ouderen het risico vaker te vallen en sneller iets te breken”, vertelt diëtiste Roxanne Brockötter. “Goede voeding is dus belangrijk voor ouderen én bij herstel, want dat is topsport.”

Tijdens de landelijke Dag van de Diëtist op donderdag 19 september 2019 vroegen ook de diëtisten van Carinova aandacht voor gezonde voeding. “Natuurlijk doet zo’n dag goed, maar in onze ogen is iedere dag de dag van de diëtist”, aldus Roxanne. “Wij zien ouderen die door slik- of gebitsproblemen niet goed eten, bij wie de smaak verandert en de honger- en dorstprikkel afneemt. Dementerenden vergeten wel eens te eten of eten juist te veel. Met goede voeding voorkomen wij niet alleen blijvende ondervoeding, maar bevorderen wij ook het herstel na bijvoorbeeld een heupoperatie. Ook verminderen wij met speciale dieetproducten doorligplekken en andere complicaties in de laatste fase van het leven.”

Slagroomtoef
Kwetsbare ouderen ervaren eten en drinken vaak als iets waar zij nog wel zelf de controle over hebben en dus beginnen de diëtisten van Carinova altijd met een intakegesprek om in overleg de wensen en voorkeuren te bespreken, eventueel samen met de familie. “Dan vragen wij de zorg een aantal dagen bij te houden wat iemand aan onder andere zuivel, groente, fruit en drinken binnenkrijgt”, gaat Roxanne verder. “Vervolgens geven wij tips om met gewone voeding meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat kan een gekookt ei bij het ontbijt, een extra beker melk bij de lunch en iets meer vlees bij de warme maaltijd zijn. Soms adviseren wij een toef slagroom op de vla of wat kaas en worst als tussendoortje, al zijn ouderen vaak niet aan tussendoortjes gewend.”

Dieetproducten
Natuurlijk houden de diëtisten van Carinova vervolgens ook de vinger aan de pols. “Wij proberen altijd eerst met gewone voeding het gewicht of herstel te bevorderen”, legt Roxanne uit. “Maar als dat niet lukt, schrijven wij speciale dieetproducten voor met evenveel voedingsstoffen, vitamines en mineralen als in een gewone maaltijd. In de supermarkt zijn ook producten met extra eiwitten en calorieën als Easy-to-Eat en Bouwsteentjes verkrijgbaar. De familie kan deze producten of andere extraatjes dus ook zelf voor vader of moeder meenemen.” Zo weten de diëtisten van Carinova kwetsbare ouderen in samenwerking met de familie en zorgteams van de woonzorglocaties, de huisartsen en eigen thuiszorgteams succesvol te ondersteunen met gezonde voeding.

Dankbaar werk
De samenwerking doet de diëtisten van Carinova natuurlijk goed, maar het zijn vooral de ouderen zelf die hun werk zo mooi maken. “Het is echt een dankbare doelgroep”, aldus Roxanne. “Ze vinden het fijn dat we er even zijn, bedanken ons altijd als we iets voor hen hebben gedaan. Een consult voelt voor ons ook meer als op visite gaan. De gesprekken gaan lang niet altijd specifiek over gezonde voeding, maar tussen de regels door horen we wel wat er speelt.” Laten we samen oog houden voor onze kwetsbare ouderen en signalen als kleding en sieraden die wat losser zitten, maaltijden die niet helemaal worden opgegeten en wondjes die niet goed genezen tijdig oppikken. De diëtisten van Carinova geven iedere dag raad met gezonde voeding voor ouderen en bij herstel. 

Carinova
tel. 0900 – 8662
info@carinova.nl
www.behandelcentrumcarinova.nl

Door Redactie

Geef een reactie