Docenten en leerlingen van de Internationale Schakelklas van StartCollege in Zwolle ontvingen maandag 16 september een bijzonder koffertje. Theo Rietkerk, lid CDA-fractie Eerste Kamer en voorzitter College van Bestuur Landstede Groep, overhandigde dit koffertje dat de naam ‘Derde Kamer’ draagt.
“Het is een initiatief van de Eerste en Tweede Kamer. In het koffertje zit gratis lesmateriaal, waarmee we leerlingen graag op een leuke, speelse en eenvoudige wijze kennis willen laten maken met de Nederlandse politiek”, zegt Rietkerk.
Lesmateriaal
Het koffertje is bestemd voor leerlingen van basisscholen, maar Rietkerk overhandigde het aan wat oudere jongeren. “Deze jongeren, tussen de 12 en 18 jaar, zijn nog maar kort in Nederland. Wij vinden het goed dat ze leren hoe een democratie in elkaar steekt en hoe bij ons de overheid werkt.” Rietkerk ging het gesprek aan met de klas met leerlingen uit Syrië, Turkije, Koerdistan, Oekraïne en Eritrea.
Het lespakket staat in het teken van Prinsjesdag en richt zich onder meer op de verkiezingen en de rol van de Eerste en Tweede Kamer en de Staten Generaal. Veel scholen behandelen deze stof in de week voorafgaand aan of op Prinsjesdag. Zo ook leerkrachten van de Internationale Schakelklas van StartCollege in Zwolle.
Woordenschat
Sonja van der Ploeg, docent, geeft les aan leerlingen die worden voorbereid op Entree (mbo): “Hier gaat het vooral om oriënteren en studievaardigheden. Er zit een groot gat tussen reguliere mbo-studenten en deze internationale studenten die nog maar kort in Nederland zijn. Ze missen veel basisvaardigheden op ons onderwijsvlak en hun woordenschat is ook nog beperkt. Daarom heb ik ze voorafgaand aan deze overhandiging alvast veel woorden, zoals minister, leden, en politieke partij geleerd.
De komende vier lessen Politiek gaan we met het lesmateriaal uit dit koffertje aan de slag.” Van der Ploeg richt zich daarbij op wat de leerlingen raakt. “Ik plaats de politieke besluiten in hun context; bijvoorbeeld de veranderingen die gaan plaatsvinden op het gebied van gezinshervorming.”
Internationale Schakelklas
De Internationale Schakelklas is er voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die recent naar Nederland zijn gekomen. De leerlingen beschikken na deze opleiding van ongeveer twee jaar over de juiste vaardigheden om door te stromen naar de middelbare school of het middelbaar beroepsonderwijs.