In de eerste 6 maanden van 2024 zijn er 2.556 voorwerpen van beschermde planten en dieren anoniem ingeleverd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een flinke toename, aangezien er in heel 2023 1.760 voorwerpen werden ingeleverd. De spullen die zijn ingeleverd bestaan onder andere uit ivoor, koraal, slangenleer en opgezette dieren. De voorwerpen werden ingeleverd in de CITES-inleverbak bij RVO in Den Haag.

Ingeleverde voorwerpen

Sinds 1 januari 2022 is er een strengere Europese wetgeving rond de handel in voorwerpen van olifantenivoor. De invloed van deze wetgeving is duidelijk te zien in onderstaande cijfers. Veel mensen voelen zich er niet meer prettig bij om voorwerpen van ivoor in bezit te hebben. Zij kiezen ervoor om bijvoorbeeld beeldjes, armbanden, kettingen, schaakstukken, biljartballen of pianotoetsen in te leveren. Behalve ivoor leverden mensen ook andere voorwerpen in zoals de huid van een cheeta, slangen- en varanenleren tasjes en verschillende opgezette dieren. Het grootste gedeelte van de ingeleverde voorwerpen wordt vernietigd, waardoor deze niet in de (illegale) handel terechtkomen. Een klein deel wordt voor educatieve doeleinden gebruikt.

Totaal ingeleverd   Waarvan ivoor
2023                       1.760                        1.651
2024 (t/m juli)      2.556                        1.169

Ik ga op vakantie en neem niet mee..

Koraal is beschermd en mag je niet meenemen naar Nederland. Ook een slangenleren tasje dat je in het vakantieland in de winkel hebt gekocht mag je niet meenemen. Het mag alleen met de juiste documenten. De regels gelden ook voor bijvoorbeeld de veren van een beschermde vogel of het schild van een beschermde schildpad.

Maar ook voor medicijnen en voedingsmiddelen. Zo mag je geen Turkse koffie meenemen waar de Orchideeknol (salep) in is verwerkt omdat alle  orchideesoorten beschermd zijn. Wil je weten of je een voorwerp mag meenemen? Op de website van RVO kun je controleren of je te maken hebt met een CITES-soort en welke regels hiervoor gelden.

Inleverbak

Heb je een voorwerp van een beschermde soort in huis en wil je hier van af? Lever het dan anoniem in bij RVO of stuur het op.

Meer informatie is te vinden op CITES.

Door Redactie