Op 10 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden er dan op hetzelfde moment kaarsen aangestoken voor overleden kinderen, zodat er een golf van licht ontstaat. Dit jaar vindt Wereldlichtjesdag voor de eerste keer ook in Raalte plaats bij Omni Mobilae. 

Sinds 1997 wordt wereldwijd elk jaar Wereldlichtjesdag georganiseerd. Het is een dag om een kaars aan te steken ter nagedachtenis aan een overleden kind. Dat kan dit jaar voor het eerst ook in Raalte. Wie een kaars wil branden voor een overleden kind, is welkom. Dat geldt voor iedereen die zich met een overleden kind verbonden voelt: vader of moeder, broer of zus, opa of oma, vriendin, oom of buurvrouw. Kortgeleden of decennia terug, iedereen wordt uitgenodigd om een lichtje te branden voor dit kind, kleinkind, broer, zus of vriendje.

Afscheid en verlies
Een kind verliezen kan je in elke levensfase overkomen. Wereldlichtjesdag Raalte wordt dan ook georganiseerd voor mensen met uiteenlopende verhalen. Zoals voor een moeder van 75 die haar zoon al sinds lange tijd moet missen. Het jonge stel dat nog maar zo kort geleden hun kleuterkind moest laten gaan. Het kind van twintig met nog zoveel toekomstdromen, een ongeboren meisje dat nooit naast haar ouders zal lopen. Wereldlichtjesdag biedt een moment van troost, warmte en een sfeervol lichtritueel: een golf van licht die de aarde letterlijk en figuurlijk een beetje lichter maakt.

Organisatie

De organisatie is in handen van een aantal ouders uit de gemeente Raalte met een gedeeld gemis. Ellen Overmars Uitvaart heeft zich verbonden aan dit initiatief en diverse andere lokale organisaties, waaronder Stichting Lef Raalte, ondersteunen de bijeenkomst. Er klinken mooie woorden van gastsprekers en ouders, Flows On brengt muzikale troost. De namen van de overleden kinderen kunnen genoemd worden en lichtjes worden ontstoken. Voor kinderen die hun broertje of zusje willen herdenken, is er een knutseltafel om een eigen lichtje te maken.

Aanvangstijd
De eerste editie van Wereldlichtjesdag Raalte vindt plaats bij Omni Mobilae aan de Berkendijk 10 in Heino (tussen Raalte en Heino). De deuren van Omni Mobilae openen om 18.15 uur. De herdenkingsbijeenkomst start om 18.30 uur en zal duren tot 19.30 uur. Na afloop staat er een warme consumptie klaar. Mensen die slecht ter been zijn, worden geadviseerd eerder te komen in verband met beperkte parkeerplaatsen nabij de ingang. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Meer weten?
Wil je meer weten over de eerste editie van Wereldlichtjesdag Raalte? Volg ons op Facebook (Wereldlichtjesdag Raalte), kijk op www.wereldlichtjesdag.nl of stel je vraag via wereldlichtjesdagraalte@hotmail.com.

Door Redactie