Bang voor de tandarts is iets wat veel mensen in enige mate ervaren. Soms kan het echter leiden tot een angststoornis of fobie. Dit maakt het erg moeilijk om naar de tandarts te gaan, wat weer tot vervelende gevolgen kan leiden voor je gebit.

Het belang van ons gebit.

Het belang van een gezond gebit kan niet genoeg worden benadrukt. Een gezond en sterk gebit biedt ons de mogelijkheid te kauwen en te bijten en daarmee te eten. De eerste stap dus naar een goede opname van voeding en naar gezondheid. Daarnaast biedt het gebit ons de mogelijkheid te praten. Het gebit is echter niet alleen functioneel van belang. Op sociaal gebied draagt een gezond gebit bij aan onze uitstraling en zelfvertrouwen. Een ongezond of sterk onregelmatig (lelijk) gebit is vaak een grote frustratie die iemands leven danig kan beïnvloeden. Als derde speelt ons gebit en onze mond een belangrijke rol bij onze emotionele beleving. Denk maar aan een lach, een kus. Een gezond gebit geeft ons een gevoel van vitaliteit, gezondheid en aantrekkelijkheid. Kenmerken die juist in de huidige tijd een belangrijke rol spelen.

Hoe bereiken we een gezond gebit?

Een gezond en goed gebit begint thuis. Dit bereik je door een kind al op jonge leeftijd bewust te maken van zijn of haar gebit. Ouders of voogden zijn de eersten die het kind daarin kunnen begeleiden. Al bij de eerste tandjes is het verstandig voorzichtig te beginnen met dagelijks poetsen. Voor het oudere kind en volwassenen zijn tal van hulpmiddelen beschikbaar zoals elektrische tandenborstels, tandenstokers, tandpasta, monddouche etc. die bij dagelijks gebruik bijdragen aan een gezond gebit. Een belangrijke oorzaak van een ongezond gebit is onze hedendaagse voeding. Bewustwording bij wat en hoe vaak wij eten is belangrijk. Omdat het bereiken en behouden van een gezond gebit van jongs af aan actie vereist is een periodieke afspraak bij de tandarts, mondhygiënist of preventie-assistente verstandig. Zij kunnen je begeleiden en de juiste adviezen geven.

Maar ik heb ANGST voor de tandarts!

Maar wat nu als je angst hebt voor de tandarts? Veel mensen zijn in enige mate bang voor de tandarts, maar soms ontstaat een angststoornis of fobie. Dit kan leiden tot het vermijden van tandartsbezoek en uitstel van noodzakelijke behandelingen. Vaak ook is daarbij de beleving van het eigen gebit ernstig verstoord. Angst kan zijn ontstaan door een verkeerde aanpak op jonge leeftijd, een trauma of een slechte ervaring in de zorg in het algemeen. Meestal is het gevoel “out of control” te zijn geraakt de reden van de angst. Het kan zijn dat een (noodzakelijke) behandeling is doorgezet zonder goede afronding of begeleiding. De oorzaak kan echter ook van geheel andere aard zijn en buiten de zorg liggen. Denk hierbij aan een bedreigende situatie in het verleden waarbij de persoon de controle geheel is kwijtgeraakt.

Goede en betrouwbare zorg op jonge leeftijd is dus erg belangrijk. Door kinderen op jonge leeftijd op speelse wijze bekend te maken met de tandarts en mondhygiënist, kan voorkomen worden dat kinderen bang worden en angst ontwikkelen. Neem kinderen vanaf doorbraak van de eerste tandjes mee naar de tandarts, zonder verplichtingen, geheel vrijblijvend. Het kind kan zich dan op eigen initiatief oriënteren en afhankelijk van zijn of haar ontwikkeling zelf aangeven wanneer het in de stoel wil plaatsnemen. Kopieer gedrag van de ouders is daarbij een belangrijke motivatie. Indien op deze wijze kinderen al op jonge leeftijd gebitsbewust worden gemaakt kan de tandarts of mondhygiënist vanaf 6 jaar, wanneer de eerste tanden gaan wisselen de gezondheid en ontwikkeling van het gebit goed vervolgen en begeleiden. Kinderen kunnen het bezoek zelfs als een leuk uitje gaan beleven.

Hoe nu verder met ANGST?

Het onder controle krijgen van angst voor de tandarts is een lang proces. De angst en het onwel bevinden zal zeer waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen, maar het kan wel beheersbaar worden. Allereerst dient diegene die tandartsangst kent zelf het belang in te zien van zijn of haar gebit en een hulpvraag te hebben. Personen die tandartsangst hebben verfoeien of ontkennen vaak hun gebit en hebben een zeer negatieve gebitsbeleving. Goede communicatie met de tandarts is hierbij van het allergrootste belang. Eerst wordt besproken wat de patient graag wil en wat de mogelijkheden en beperkingen zijn voor zowel patiënt als tandarts. Daarna wordt het plan van aanpak besproken en vastgesteld. Deze afspraken dienen helder te zijn en te worden nagekomen door beide partijen. Afspraak is afspraak. Voor iedereen die tandartsangst kent is het van het grootste belang dat hij of zij controle krijgt en houdt over het proces. Vaak wordt begonnen met preventieve zaken zoals poetsen en reinigen, waarna geleidelijk aan wordt opgebouwd naar eventueel zwaardere ingrepen. Na elke afspraak wordt geëvalueerd of het proces goed verloopt: Valt het mee of tegen? Zijn de stapjes te behappen of te groot? Voor sommigen verloopt het proces heel voorspoedig, terwijl bij anderen het jaren duurt. Elke stap voorwaarts is echter winst! Het uiteindelijke doel is dat het gebit weer als positief wordt ervaren, zelf onderhouden kan worden en dat de tandarts of mondhygiënist ervaren wordt als een helpende hand.

Herken je je in diegene met angst voor de tandarts? Maak dan een afspraak met je tandarts, geef aan dat je alleen een gesprek wil en bespreek je angst. Tijdens dit gesprek kan alles wat hierboven is genoemd ter sprake komen en kan er samen met je tandarts een plan van aanpak worden opgesteld.

Met deze special over Angst bij de Tandarts hopen we je een zetje te hebben gegeven om met je angst aan het werk te gaan. Het zal niet eenvoudig zijn, maar elk stapje is er één en brengt je dichter bij een gezond en positief beleefd gebit. Daar helpen we je graag bij, want wij Kiezen voor de Toekomst en dat geldt ook voor jou!

De volgende special zal gaan over “Jouw gebit, jouw visitekaartje”
Want wij Kiezen voor de Toekomst en daarin wil iedereen gezien worden!

Bakker
Tandheelkunde & Orthodontie
Beukensingel 18 A, 8102 JB Raalte
0572-355535
info@bto.nu
www.kiezenvoordetoekomst.nl

 

Door Redactie

Geef een reactie