Er staan zo’n 80.000 mensen op de wachtlijst bij GeestelijkeGezondheidsZorg (GGZ)-instellingen. Van die 80.00 mensen wachten 41.000 meer dan 14 weken op hulp. Maar de vraag is: horen alle wachtenden wel in de GGZ thuis?

Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Een conclusie van praktijkondersteuners-ggz uit de regio Amsterdam- die binnen een huisartsenpraktijk lichte psychische ondersteuning bieden- was dat slechts dertig procent van de patiënten écht psychische hulp nodig heeft. Mensen kunnen radeloos zijn vanwege een huurcontract zoals een van de praktijkondersteuners vertelt. Bij doorvragen blijkt het een hele praktische vraag te zijn.

Daarom is het goed wanneer we vanuit de Positieve Gezondheid samen kijken met iemand die hulp vraagt naar zijn het persoonlijke leven in z’n geheel. We gaan het gesprek in met de vraag: waar wil je het over hebben? Zo leggen we de focus niet op de klachten. Dan komen er andere verhalen uit. Psychische problemen kunnen ook andere oorzaken hebben en kunnen dus anders op te lossen zijn. Lichamelijke klachten zoals slecht slapen, hoofdpijn en buikpijn komen vaak voor als je last hebt van stress en spanning, verlies van werk, gezondheid of een dierbare en bij financiële problemen. Het lijkt dan een lichamelijke klacht, maar er zit iets anders onder.

Wat betekent dit concreet voor jou als inwoner van gemeente Raalte? De huisarts kan met het maatschappelijk werk van De Kern overleggen zodat we jou zo goed mogelijk kunnen helpen. Soms kunnen een aantal gesprekken met een sociaal werker genoeg zijn om je leven weer wat lucht te geven omdat je hulp krijgt bij de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Juist wanneer je psychische problemen hebt kan een oplossing van een praktisch probleem alweer een last minder zijn. Je kunt je dan echt concentreren op herstel of verlichting van je psychische problemen. Een andere uitkomst is dat we jou doorverwijzen naar de hulp die je dan nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld naar Humanitas zijn om je financiën op orde te krijgen of naar de welzijnscoach van WIJZ om nieuwe vriendschappen te maken of vrijwilligerswerk te gaan doen.

Zou het niet fijn zijn wanneer er al direct aan oplossingen gewerkt kan worden als je bij de huisarts in de spreekkamer zit? Zou het niet veel wachttijd en rompslomp schelen wanneer je direct de juiste hulp krijgt?

Alle sociaal werkers zijn verbonden aan een huisartsenpraktijk binnen de gemeente Raalte. Je kunt je vragen stellen aan een huisarts die dan als het nodig is met ons afstemt. Je kunt je natuurlijk ook rechtstreeks bij De Kern aanmelden zodat we samen met jou in gesprek gaan. We zijn er voor alle volwassenen van de gemeente Raalte. Dus aarzel niet als je wil weten wat we voor je kunnen betekenen. Bel, mail of laat je doorverwijzen zodat we kunnen bespreken wat voor jou een goed leven is.

Team maatschappelijk werk De Kern
Passage 10 8102 EW Raalte
Tel. 0570 – 547 300
www.stdekern.nl

Door Redactie

Geef een reactie